Rol van Brech bij dood Nicky nog een raadsel

Print
Rol van Brech bij dood Nicky nog een raadsel

Afbeelding: DL

De advocaat zegt dat justitie geen zaak heeft tegen Jos Brech. De rechtbank vindt dat er een stevige verdenking is. Tegengestelde oordelen op basis van dezelfde informatie.

Er is - nog - geen verklaring voor hoe het DNA van verdachte Jos Brech op de kleding van Nicky Verstappen terecht is gekomen. Brechs advocaat Gerald Roethof hult zich in stilzwijgen daarover. Brech heeft in ieder geval geen bekentenis afgelegd.

Wel zegt Roethof dat dit DNA nog niets zegt. Hij suggereert dat het op allerlei manieren kan zijn overgebracht, zonder direct contact tussen Brech en Nicky. Bovendien, zo stelt Roethof, is er sprake van nog vijf andere DNA-sporen.

DNA-sporen
Het Openbaar Ministerie (OM) houdt vast aan de eerder benoemde DNA-sporen van drie donoren: dat van Brech (meerdere sporen op verdachte plekken op pyjamabroek en onderbroek), één enkel spoor van een onbekende op een minder verdachte plek en sperma van een onbekende op een tissue die in de omgeving van het lichaam is gevonden. Een omgeving die ook wordt gebruikt als afwerkplek van de homo-ontmoetingsplaats aan de rand van de Brunssummerheide.

Geen zaak
Van een levens- en zedendelict kan volgens Roethof geen sprake zijn, want doodsoorzaak en seksueel misbruik zijn niet vastgesteld. De advocaat stelt dat het OM geen zaak heeft en zijn cliënt - op basis van de informatie die er ligt - de dader niet kan zijn. Die informatie is overigens summier, beklaagt Roethof zich: slechts één ordner. Het complete dossier omvat 180 ordners. "Ik kan meer uit het boek van Simon Vuyk halen over de dood van Nicky Verstappen dan uit het justitiedossier.”

Ander oordeel
Verdedigingsstrategie of niet, op basis van diezelfde ‘summiere’ informatie komt de raadkamer tot een heel ander oordeel. Naast de verdenking dat Brech zich jegens Nicky Verstappen schuldig heeft gemaakt aan een levensdelict, een zedendelict en een delict tegen de persoonlijke vrijheid, wordt de man uit Simpelveld ook verdacht van bezit van kinderporno. Iets waar Roethof donderdagavond niet op reageerde.

De persrechter spreekt van een "stevige verdenking”, voldoende om Brech voor negentig dagen vast te houden tot aan de eerste zitting. Een nadere toelichting raakt aan de inhoud van het dossier, zegt persrechter Marc Bax, en dat oordeel is aan de rechtbank ter zitting.

Voldoende bewijs
Het OM herhaalt slechts de eerder uitgesproken overtuiging een sterke zaak te hebben. De hoofdofficier van justitie zei vorige maand na de aanhouding van Brech dat er voldoende bewijs is, ook als de verdachte zou zwijgen. Wel is diens verhaal belangrijk voor de ouders van Nicky, omdat Brech, naar overtuiging van het OM, kan vertellen over hoe de jongen de laatste uren van zijn leven doorbracht, waarover nu zo weinig bekend is.