Rutte aan Oss: ‘Wij denken aan u’

Print
Rutte aan Oss: ‘Wij denken aan u’

Afbeelding: ANP

Bij het begin van de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen stonden Kamervoorzitter Khadija Arib en premier Mark Rutte stil bij het treinongeluk in Oss, waarbij donderdag vier kinderen om het leven kwamen en een begeleidster en vijfde kind zwaargewond raakten. "Nederland is in de ziel geraakt.”

"Dit is de nachtmerrie van elke vader en moeder, elke opa en oma, elke broer en zus”, aldus Rutte. "We voeren hier vandaag een debat, maar op momenten als deze voelen we dat er dingen zijn in het leven die veel belangrijker zijn. Wij denken aan u.”

Ook Arib wilde stilstaan bij het ‘afschuwelijke nieuws uit Oss’. "Bij het horen hiervan is de pijn door je hele lijf voelbaar en niet voor even. Ongeluk dat voor iedereen dichtbij voelt. Je brengt kinderen naar de kinderopvang en uur later zijn ze er niet meer. De grond onder je voeten verdwijnt, het is niet te bevatten.” Volgens Arib voelde het vrijdag ‘ongemakkelijk om over te gaan tot de orde van de dag’.

Toon van het debat
De Kamervoorzitter stond ook stil bij de toon van de eerste dag van de beschouwingen. PVV-leider Geert Wilders en Denk-voorman Tunahan Kuzu riepen elkaar op ‘op te rotten uit dit land’. "Ik heb veel mails en brieven gekregen van mensen uit het land. Zij ergeren zich aan het taalgebruik en de manier waarop wij daarmee omgaan. Het is grof en hard. Voor het aanzien van de Tweede Kamer zijn wij allemaal verantwoordelijk: 150 Kamerleden.”

De tweede en laatste dag van de Algemene Beschouwingen is dit jaar niet op donderdag, maar op vrijdag. Rutte moest donderdag bij een Europese top in Salzburg zijn. Vandaag moet hij aan een kritische Kamer vooral uitleggen waarom de dividendbelasting moet worden afgeschaft.