'Minister valt uit naar Limburgs Kamerlid over hulp aan jihadisten'

Print
'Minister valt uit naar Limburgs Kamerlid over hulp aan jihadisten'

Afbeelding: ANP

De 25 miljoen euro die de Nederlandse overheid per abuis heeft doorgesluisd naar Syrische jihadisten leidt tot oplopende spanningen in de regeringscoalitie.

Het CDA en de ChristenUnie bestoken VVD-minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken tot diens ergernis meerdere malen per week met Kamervragen over de kwestie, meldt de Volkskrant.

Uitval
Op Prinsjesdag waren meerdere aanwezigen in de Ridderzaal getuige van een uitval van minister Blok naar het Sittardse CDA-Kamerlid Martijn van Helvert, aldus de krant. "Zullen we een paar VVD’ers ook wat kritische vragen laten stellen aan CDA-ministers?", zou de minister Van Helvert hebben toegebeten. VVD-Kamerlid Bente Becker kwam tussenbeide om de ruzie te sussen, aldus de Volkskrant

De aanvaring is volgens de krant tekenend voor de sfeer in de coalitie als het gaat over het Syrië-dossier. Tot ongenoegen van de VVD hebben Van Helvert en collega-Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) dit jaar al zeven keer kritische Kamervragen gesteld over het geld dat bestemd was voor 'gematigde Syrische rebellen'.

Debat
Volgende week donderdag houdt de vaste Kamercommissie van Buitenlandse Zaken onder voorzitterschap van D66’er Pia Dijkstra een rondetafelgesprek met Syrië-experts zoals VN-aanklager Carla Del Ponte en Volkenrechtelijk adviseur André Nollkaemper.

Op 2 oktober volgt een Kamerdebat over de kwestie met minister Blok, die recent nog een motie van wantrouwen van de linkse oppositie overleefde over zijn uitspraken over integratie.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →