Voor Jan heeft de Lelijke Eend geen geheimen meer

Jan Gielen is maar wat trots op zijn 2CV.© Pieter Knippenberg

De najaarsrit van de EEEC komt 7 oktober naar Leudal. Jan Gielen uit Ittervoort tekent voor de organisatie van deze tocht.

Pieter Knippenberg

De afkorting EEEC is bij de meeste mensen niet bekend. Deze 4 letters staan voor de Eerste Echte Eenden Club. Een club van liefhebbers van de 2CV gemaakt door de Franse autobouwer Citroën. Jan Gielen uit Ittervoort die al heel wat van die autootjes gerestaureerd heeft, is lid van deze club. “Je kunt pas lid worden van de EEEC als je een Lelijke Eend bezit van vóór 1970,” vertelt Jan Gielen.“

Liefde

Jan is zelf de trotse bezitter van twee echte oldtimer Eendjes. “De Eendenclub telt ongeveer 450 leden en 100 donateurs,” zegt Jan. “Een aantal van hen zal deelnemen aan de najaarsrit die dit jaar start bij Forellenvijver Heioord in Neeritter. Ik heb een tocht uitgezet van rond 80 kilometer. De route gaat door of langs nagenoeg alle kernen van de gemeente Leudal. Er zijn dus op 7 oktober in onze regio heel wat Eenden te zien. De deelnemers krijgen een routebeschrijving en rijden de rit op eigen gelegenheid. Er wordt dus in principe niet in een colonne gereden maar soms ontstaat die spontaan. Halverwege de rit wordt er met koffie en vlaai op een centrale plaats bij de Leudalbossen gepauzeerd en dan wordt er natuurlijk met elkaar over de gezamenlijke hobby gesproken. De mensen die meedoen houden allemaal van hun 2CV."

Voor bezitters van een Diane of een Ami knijpt Jan een oogje dicht: "Zij mogen gerust meerijden want ook dat zijn echte Citroëns. Eendrijders zijn meestal rustige mensen. Als je een gehaast karakter hebt, is zo’n trage Eend niets voor jou. De tocht rijden we dan ook met een snelheid van ‘maar‘ maximaal 50 kilometer per uur.”

Geen geheimen

Jan Gielen begon een jaar of vijftien geleden met het sleutelen aan 2CV’s. Nu is hij bezig aan zijn zevende auto. Voor de voormalige broodbezorger uit Ittervoort heeft de Lelijke Eend dan ook geen geheimen meer: hij kent de auto van binnen en van buiten. De auto’s van Gielen staan gestald bij een kennis die over een grote, vrije ruimte beschikt. Jan gaat er geregeld even kijken en maakt dan een ritje met een van zijn gerestaureerde wagens. Gevraagd naar zijn absolute favoriet kiest hij de twee ‘Besteleendjes’ die hij opgeknapt heeft en gespoten in de originele kleur lijken deze op een nieuwe auto.

'Hemel op aarde'

Bezitters van oldtimers worden wel eens gevraagd acte de presence te geven bij evenementen. Jan heeft die vraag ook al vaker gekregen. Een van zijn oldtimer Citroëns was al eens te zien in de Nederlandse speelfilm ‘Hemel op aarde”. Ook voor de televisieserie ‘De Maatschap” over de familie Moszkowicz werd een beroep gedaan op een van de oude auto’s van Jan Gielen. “TPG, nu Post.nl, heeft een van mijn auto’s ooit afgebeeld op een postzegel”, vertelt Jan trots. “Die postzegel werd in een oplage van 650.000 stuks verspreid. Kun je nagaan hoeveel mensen over de achterkant van mijn oude Eend gelikt hebben.”

In welke van zijn auto’s Jan tijdens de najaarsrit gaat zitten, weet hij nog niet. Hij heeft in ieder geval keuze genoeg.

Voor meer informatie over de najaarsrit van de EEEC door Leudal: Jan Gielen, tel. 06-11195132

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal