Van Bommel gaat uit van heksenketel bij PSV-Ajax

Print
Van Bommel gaat uit van heksenketel bij PSV-Ajax

Mark van Bommel. Afbeelding: ANP Pro Shots

Of de wedstrijd tegen Ajax meer enthousiasme bij Mark van Bommel losmaakt dan andere duels van zijn club? De trainer van PSV is enthousiast voor elke wedstrijd, zo gaf hij aan. "Maar Ajax-thuis maakt wel iets meer los dan andere wedstrijden."

Bij het vorige duel tussen PSV en Ajax in Eindhoven pakte PSV de landstitel, in april van dit jaar. "Ik was in het stadion bij dat kampioensduel. Het was een sfeer die een beetje onbeschrijflijk is. Ik ga ervan uit dat onze fans zondag weer zoiets gaan creëren. Het is een mooie wedstrijd vroeg in het seizoen, waarin veel op het spel staat, maar voor het kampioenschap zeker nog niet bepalend. We zijn dan zes wedstrijden onderweg, het is veel te vroeg om daar al over te praten. Bij PSV-Ajax staat wel altijd prestige op het spel. Die wedstrijden leven enorm binnen en buiten de club. PSV-Ajax leeft altijd bij de fans, weet Van Bommel.

"Ik ga ervan uit dat onze supporters er een heksenketel van maken", zo geeft de trainer uit Meerssen aan. "Dat hebben wij ook nodig. Ik kan daarvan genieten. Ze kunnen de ploeg dragen, bijna elke wedstrijd. Niet alleen op het moment dat wij ze nodig hebben, maar de hele wedstrijd."

FC Barcelona en Ajax 
PSV gaat onverstoorbaar door na het met 4-0 verloren duel met FC Barcelona, zo geeft Van Bommel aan. "We konden daar ook scoren, maar kregen het niet voor elkaar. Zij wel. Zij zijn FC Barcelona en wereldtop en wij PSV. Over het duel van Ajax met AEK Athene (3-0) zei Van Bommel dat het een duidelijke overwinning was. "Ik heb de wedstrijd gezien. De 3-0 is een goede uitslag. Het was goed. Ik heb me verder niet zoveel met Ajax beziggehouden, maar vooral met mijn eigen ploeg. Ze hebben tegen een ander systeem van AEK gespeeld. Wij gaan zondag in ieder geval uit van onze eigen kracht. Tegen FC Barcelona hebben we ook een aantal nuance-verschillen erin gebracht en niet veel veranderd."

Herinneringen 
Van Bommel won zelf als speler meermalen van Ajax en benoemde tijdens de persconferentie voor het duel met de Amsterdammers onder meer zijn hattrick in 2005 in de Johan Cruijff ArenA. "Als ik er een mooi moment mag uitlichten, is dat in seizoen 1999-2000. Ik maakte toen thuis de 1-0 na een assist van Luc Nilis, in een avondduel dat we met 4-0 wonnen. Die wedstrijd was voor ons belangrijk omdat we toen het gevoel kregen dat we een heel goede ploeg aan het creëren waren."  

Fortuna
Bij Fortuna waren affiches met PSV, Ajax en Feyenoord de grote wedstrijden, maar ook de wedstrijden tegen de subtoppers leefden, zo zegt Van Bommel. Bij PSV is Ajax-thuis qua sfeer een andere wedstrijd dan de andere voelt iedereen in het Philips Stadion. "Je voelt het hier, dat er een grote wedstrijd aan zit te komen. Tegen Ajax is er een andere sfeer, net als voor een Champions League-duel. Het moet zo zijn dat je daarin altijd hetzelfde bent, dat je niks extra's uit jezelf hoeft te halen. Je moet je niet alleen voor vijf of zes wedstrijden per jaar jaar opladen. Dat moet altijd zo zijn. Alleen de intensiteit en de hectiek zal nu anders zijn. Daarin moet je ook jezelf zijn, of je nou in Barcelona speelt of waar dan ook. Dat moet je leren en je moet dingen ondergaan om ervaring op te doen, waardoor het de volgende keer makkelijker wordt."

Systeem
Van Bommel is van plan om tegen Ajax gewoon aan zijn eigen plan vast te houden, zo geeft hij aan. "Waarom zou ik tegen FC Barcelona aan de lange termijn vasthouden en tegen Ajax niet? Nuanceverschillen zijn er wel altijd. Tegen Den Haag, Fortuna en PEC was dat ook zo. Binnen je systeem moet je tegen alle systemen kunnen spelen. Bij iedere tegenstander moet je voor andere dingen oppassen of liggen andere ruimtes. In mijn ogen kun je niet in een keer met twee spitsen of vijf verdedigers gaan spelen. Het kost al maanden om een eigen speelwijze onder de knie te krijgen en het duurt een tijd voordat je echt dingen toe kan voegen. Als je dan voor een, twee of drie wedstrijden een ander systeem gaat spelen, dan weten de spelers het ook niet meer."

'Guti' 
Érick Gutiérrez kan starten, gaf Van Bommel aan. Of dat ook gaat gebeuren, is maar de vraag. Het lijkt er niet op, maar de trainer liet het in het midden. 'Guti' is nog maar kort bij PSV, omdat er eerder deze maand ook een interlandperiode van twee weken moest worden afgewerkt. "Wij willen elke wedstrijd winnen en daar draait voetbal om, maar garanties zijn er niet."