Tonnen voor betere oplossingen ouderenzorg

© iStock

De Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg (AWO-ZL) krijgt een structurele bijdrage van zeven ton van het ministerie van VWS. Het geld wordt gebruikt voor kennisontwikkeling in de ouderenzorg.

Hennie Jeuken

In de AWO-ZL werken de Universiteit Maastricht, Zuyd Hogeschool, Gilde Zorgcollege en zeven Limburgse zorgorganisaties samen om wetenschappelijke vraagstukken en praktische problemen in de langdurige ouderenzorg te onderzoeken en op te lossen.

In feite legt de Werkplaats verbindingen tussen nieuwe kennis en de praktijk. Dankzij de inspanningen van het netwerk worden bijvoorbeeld in instellingen cliënten niet meer vastgebonden om vallen of dwalen te voorkomen. Of deuren in verpleeghuizen gaan niet meer op slot.

Succesvol samenwerkingsmodelDe Limburgse Academische Werkplaats is twintig jaar geleden ontstaan uit een gezamenlijk project van Jan Hamers, hoogleraar aan de UM, en een Kerkraads verpleeghuis Hambos. Inmiddels is het uitgegroeid tot een succesvol samenwerkingsmodel tussen zorg- en onderwijsorganisaties. Deze samenwerking wordt maandag bezegeld met het tekenen van een consortiumovereenkomst.

"In Zuid-Limburg gebeurt het werken aan de ouderenzorg van de toekomst op zo’n vruchtbare wijze dat er van Canada tot Korea interesse is voor dit samenwerkingsmodel”, aldus Jan Hamers. Met steun van het Limburgs netwerk loopt er inmiddels in het Britse Leeds een pilot om daar ook een samenwerking tussen universiteit en zorgorganisaties van de grond te krijgen.

Zeven tonDe AWO-Zl is een van de zes samenwerkende Academische Netwerken Ouderenzorg in Nederland die ieder jaarlijks zeven ton extra gaan krijgen van het ministerie om hun slagkracht te verbeteren. De nieuwe kennis die ze opdoen komt landelijk beschikbaar voor alle verpleeghuizen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal