Herfst in met jazz van Autumn Leaves

Saxofonist Maceo Parker sluit het Venlose jazzfestival af met een concert op 9 november in poppodium Grenswerk. © Harry Heuts

De tweede editie van het jazzfestival Autumn Leaves in Venlo staat voor de deur. Iets groter dan vorig jaar met elf in plaats van acht concerten op zes plekken. "Bij het herfstgevoel past jazz."

John Verstraelen

In 2004 maakt de Stichting Old Jazz bekend dat "na twee jaar ploeteren" het doek valt voor het All Jazz Festival in Venlo. Het heeft dan vijf keer plaatsgevonden, maar als de provincie toch geen subsidie geeft, vervalt ook de bijdrage van Venlo en verdwijnt de financiële bodem onder het festival. Daarna vinden er incidenteel wel jazzconcerten plaats, maar pas vorig jaar is er weer sprake van een festival: Autumn Leaves. Of beter een jazzmaand met concerten op meerdere plekken in de stad, vertelt mede-initiatiefnemer Johan Hauser, programmeur van poppodium Grenswerk.

BezoekersHet publiek is enthousiast. Acht concerten trekken zo’n 800 tot 1000 bezoekers. Er wordt quitte gespeeld en daarom meteen besloten het jazzfestijn een vervolg te geven. Poppodium, Museum Van Bommel Van Dam en café Take Five slaan de handen weer ineen en dit jaar doen ook theater De Maaspoort en het Pelgrimshoes Genooierhof mee. "We houden het overzichtelijk. De kracht zit in de gezamenlijke promotie. Niet alleen in Venlo. Ook Jazz Out in Heerlen attendeert op ons festival."

HerfstDe bedoeling is Autumn Leaves jaarlijks te laten terugkeren aan het begin van de herfst, vandaar ook de naam. "Het herfstgevoel, daar past jazz bij. Er zal ook overal een Autumn Leavesbokbier geschonken worden." Er is geen ambitie om er een enorm festival van te maken. En bovendien mik je op een heel specifieke doelgroep in de regio, vertelt Hauser. Het programma is te vinden op de sites van Grenswerk en De Maaspoort.

Van de jazzband Jansen uit Krefeld (6 oktober, Take Five) tot het slotconcert op 9 november in Grenswerk van jazz-funk grootheid Maceo Parker (1943). De saxofonist speelde in de band van James Brown en met tal van andere beroemdheden als George Clinton en Prince. Hiervoor waren vrijdag nog maar 30 kaartjes te koop. Inmiddels zitten alweer zestig jonge muzikanten (12 tot 22 jaar) uit de regio in de oefenruimtes van Grenswerk. Samen met een coach volgen ze jazz workshops. Onder de naam Scratch Jazz presenteren ze zich op 7 oktober in Grenswerk.

Op 20 oktober zal de Horster pianist Egbert Derix in Van Bommel van Dam gaan improviseren aan de hand van schilderijen uit de rijke museumcollectie. Het kwartet van Yuri Honing staat 26 oktober in De Maaspoort. Zijn album Goldbrun oogstte lovende recensies. Een passe-partout voor alle concerten kost 60 euro. Voor Maceo Parker moet apart worden betaald.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal