Hulpbisschop Roermond vervangt kritische bisschop in Rome

Print
Hulpbisschop Roermond vervangt kritische bisschop in Rome

Afbeelding: iStock

De Nederlandse Bisschoppenconferentie vaardigt hulpbisschop Everhard de Jong van Roermond in oktober af naar de Bisschoppensynode over Jongeren in Rome.

De Jong gaat in plaats van hulpbisschop Rob Mutsaerts van Den Bosch, die voor de eer bedankte vanwege de houding van de paus inzake misbruikschandalen binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Misbruik
Mutsaerts vindt dat paus Franciscus eerst uitleg moet geven over zijn eigen handelen en moet reageren op beschuldigingen dat hij zelf ook misbruik door geestelijken zou hebben verhuld. Juist het toedekken van misbruik zou volgens Mutsaerts centraal moeten staan tijdens de bisschoppensynode.

Onafhankelijk onderzoek
Hij vindt ook dat er onafhankelijk onderzoek moet worden gedaan naar de beschuldigingen die jegens de paus zijn gedaan. Mutsaerts wijst in een recente brief aan de paus met name op beschuldigingen door aartsbisschop Carlo Maria Viganò in de Verenigde Staten. Die beweert dat de paus vermeend seksueel wangedrag van de voormalige Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick in de doofpot probeerde te stoppen. Viganò vindt daarom dat Franciscus als paus moet opstappen.

Veilige plek
De Nederlandse Bisschoppenconferentie respecteert Mutsaerts keuze en benadrukt dat de kerk een veilige plek voor kinderen en jongeren moet zijn. De synode zou juist een goede gelegenheid bieden om over de veiligheid van jongeren in de kerk te praten, laat het bisdom Roermond vrijdag weten.

Volg nieuws uit jouw gemeente via Facebook

De Limburger heeft voor alle 31 gemeenten een eigen Facebookgroep met het laatste plaatselijke nieuws.

> Neem een kijkje