Renovatie of sloop en herbouw voor Nuinhofwijk in Nuth

Foto ter illustratie. © iStock

De Nuinhofwijk in Nuth moet stevig gerenoveerd of gesloopt en herbouwd worden. Die conclusie trekt woningstichting Wonen Zuid na onderzoek.

Ruben van Erp

De oude karakteristieke arbeiderswoningen hebben problemen zoals scheurvorming, verzakking en vocht. Daarnaast klaagden bewoners de afgelopen jaren over slechte isolatie, rattenoverlast, leegstand en achterstallig onderhoud.

Om de bijna honderd jaar oude panden aan de Spoorstraat, Tiendstraat, Parallelstraat en Nuinhofstraat in stand te houden, moet er op zijn minst gerenoveerd worden. Maar de voorkeur van Wonen Zuid gaat uit naar het andere scenario: de wijk met de grond gelijk maken en dan herbouwen. Volgens de woningcorporatie is de investering bij renovatie zeker net zo hoog als bij sloop en herbouw en biedt die laatste optie meer mogelijkheden qua duurzaamheid en vochthuishouding.

OnzekerheidDe bewoners van de Nuinhof zijn op de hoogte gesteld van de onderzoeksresultaten en de scenario’s. In de wijk heerst grote onzekerheid over wat er de komende maanden en jaren gaat gebeuren en welke gevolgen dat heeft voor de bewoners. Of de wijk ook daadwerkelijk gesloopt gaat worden, is nog maar de vraag. Want de situatie in de Nuinhof is complex.

Zo is de kolonie een rijksmonument, hetgeen speciale wet- en regelgeving met zich meebrengt. Verder beheert Wonen Zuid ‘maar’ 75 van de 118 woningen. De overige 43 panden zijn in particulier bezit. De eigenaren en huurders wonen kriskras door elkaar.

Voor een totaalaanpak van de wijk moet de corporatie dus overeenstemming bereiken met de woningeigenaren. Dat geldt niet alleen bij sloop, maar ook bij renovatie. En dan heb je nog de gemeente Nuth - die vanaf 1 januari opgaat in de fusiegemeente Beekdaelen - die uiteindelijk de vergunning moet afgeven voor welk toekomstplan dan ook.

RijksmonumentWonen Zuid heeft de gemeente gevraagd een standpunt in te nemen wat betreft sloop en herbouw. Vanwege de status van rijksmonument moet Nuth de monumentencommissie en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) om advies vragen.

De monumentencommissie heeft volgens wethouder Harry Bakker al laten weten tegen sloop te zijn. "Volgens de commissie zijn de woningen niet dermate slecht dat sloop gerechtvaardigd is”, zegt hij. "Wij nemen dat advies zeer serieus. Maar we moeten nog wachten op het advies van de RCE. Pas daarna nemen we een standpunt in. En dan ligt de bal weer bij Wonen Zuid. Zij moeten immers een vergunning bij ons aanvragen.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal