Slachtoffer (40) van schietpartij uit de bijstand gegooid

Foto ter illustratie.© iStock

De 40-jarige Kerkradenaar die vorig jaar werd beschoten en daar een blijvende dwarslaesie aan overhield, moet zijn bijstandsuitkering inleveren.

Annelies Hendrikx

Hij heeft een vergoeding van 35.000 euro gekregen van het Schadefonds Geweldsmisdrijven en moet dat geld eerst opmaken, vindt de gemeente Kerkrade.

Schrijnend"Schrijnend”, stelt advocaat Phil Boonen van de man, die vorig jaar april van zijn fiets werd geschoten vanuit een auto. Waarom dat gebeurde is nooit duidelijk geworden: Antonio T. uit Landgraaf werd door de rechtbank in Maastricht tot tien jaar cel veroordeeld wegens poging tot moord, maar hij heeft zelf altijd ontkend en zich verder op zijn zwijgrecht beroept.

SchadevergoedingsmaatregelDe rechtbank veroordeelde T. ook tot het betalen van een uitzonderlijke hoge schadevergoeding van 136.000 euro aan het slachtoffer. Ook legde de rechtbank de zogenaamde schadevergoedingsmaatregel op, hetgeen betekent dat de staat de vergoeding na acht maanden overneemt als de veroordeelde niet kan betalen. Maar in de zaak loopt het hoger beroep nog, tekent Boonen aan: "Dus dat mijn cliënt dat geld krijgt, staat nog niet vast. Maar stel dat hij het krijgt: ik ben bang dat de gemeente Kerkrade zijn uitkering dan weer stopzet.” De gemeente Kerkrade wil niet reageren in verband met de privacy van de inwoner.

Eigen beleidGemeenten bepalen hun eigen beleid hierin, zegt plaatsvervangend directeur Natascha Erkelens van het Schadefonds. "Wij zijn er tegen, want dan kun je dus nooit gecompenseerd worden voor het jou aangedane leed. De ervaring leert dat gemeenten hier verschillend mee omgaan. Ze hoeven niet vast te houden aan hun beleid, ze kunnen daar in individuele gevallen altijd van afwijken.”

Hoe vaak mensen worden gekort nadat ze een uitkering van het fonds hebben ontvangen, is niet bekend, zegt Erkelens. De gemeente Amsterdam hanteert een vrije voet van 45.000 euro als het gaat om immateriële schadevergoeding oftewel smartengeld. Zaanstad kort helemaal niet. In Kerkrade mag de gedupeerde inwoner een derde houden. De rest moet hij eerst opmaken voordat hij weer in aanmerking komt voor bijstand.

Extra zuurDat is in dit geval extra zuur, aldus Boonen, omdat de man dit geld had willen besteden aan mogelijk een experimentele operatie in het buitenland of aan stamcelonderzoek. Hij kan zich er niet bij neerleggen dat hij volgens medici nooit meer zal kunnen lopen. Als Kerkrade niet met de hand over het hart strijkt, gaat de advocaat tegen het besluit in beroep.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal