Permanente ‘waakvlam’ in Valkenburg voor vrede: 'Ik hoop dat het voorbijgangers aanzet tot nadenken'

De nieuwe vredes-V in Valkenburg moet voorbijgangers eventjes aanzetten tot nadenken, vindt burgemeester Jan Schrijen.© Luc Lodder

De vlam brandt. Symbolisch, althans. Met een oecumenische viering heeft Valkenburg vrijdagavond het nieuwe vredesmonument bij de Oude Kerk in gebruik genomen.

René Willems

Hij schreef zijn gedicht toen er nog sprake was van een brandend vuurtje op het vredesmonument in Valkenburg. Dat eeuwig vlammetje is later om financiële redenen geschrapt. Maar het idee was mooi, vindt dichter Hans van Helmond nog steeds.

Daarom heeft hij zijn gedicht gisteravond bij de onthulling van het monument in hartje Valkenburg toch gewoon voorgedragen. Het is geen vreugdevuur, mijmert Van Helmond, en ook geen fakkel om door te geven. Nee, het is een vlam die niet mag doven. "Een echte waakvlam, dus.”

Permanent monumentHet idee voor een permanent monument voor de vrede in Valkenburg is twee jaar geleden geboren, tijdens de eerste vredesweek in het Geulstadje. Vier kunstenaars hebben een ontwerp gemaakt waar de inwoners van Valkenburg op konden stemmen. Veruit de meeste stemmen gingen naar de vergulde V van Maria Verstappen en Jan van den Bragt uit Broekhem.

Tour de forceHet is vervolgens een ware tour de force geweest om het kunstwerk te realiseren, zegt voorzitter Connie Wezeman van de Kunst- en Cultuurraad Valkenburg: "We dachten dat we het beeld binnen een jaar gerealiseerd zouden hebben. Maar het heeft twee jaar geduurd. Vooral het vergaren van de benodigde financiën was een hele klus.”

Maar het is uiteindelijk gelukt, constateert Wezeman tevreden. Met ijver, doorzettingsvermogen en vertrouwen in een goede afloop. Daarmee staat de totstandkoming van het vredesmonument model voor de vrede zelf, stelt dominee Harrie de Reus: ook die moet bevochten worden.

Verstappen en Van den Bragt hebben twee gestileerde vlammen gemaakt die samen de letter V uitbeelden. De V van heel veel toepasselijke woorden, hield burgemeester Jan Schrijen het publiek gisteravond voor: het is de V van vrede, van verdraagzaamheid, van vriendschap, van vergevingsgezindheid, en natuurlijk ook van Valkenburg zelf.

NadenkenOok zonder dat eeuwig brandend vlammetje op de V schittert het vergulde kunstwerk, stelt Wezeman vast. Overdag in de zon, ’s avonds en ’s nachts in het licht van de straatlantaarns die eromheen staan. "Ik hoop dat het voorbijgangers - Valkenburgers en toeristen - even aanzet tot nadenken’, aldus Schrijen, "al is het maar een tiende seconde.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal