'Fatale brand lijkt aangestoken door één van de ouders'

© AD/Fotopersbureau Busink

Bij een grote brand in de Cremerstraat in Papendrecht zijn zaterdagochtend vier doden gevallen: een man en een vrouw, allebei 32 jaar oud, en twee kinderen van zes en vier. De brand is waarschijnlijk aangestoken door één van de ouders. De politie houdt er rekening mee dat enkele gezinsleden al voor de brand om het leven zijn gebracht.

AD/Najat Chaatouf, Jelle Den Toom & Victor Schildkamp

Dat er grote problemen waren binnen het gezin, was al bekend. De politie kwam afgelopen jaar al verschillende malen over de vloer vanwege huiselijk geweld en parkeeroverlast. Het gezin stond onder begeleiding van zorginstellingen. Vader en moeder stonden op het punt uit elkaar te gaan.

De hulpdiensten waren zaterdagmorgen massaal aanwezig in de woonwijk. Hoe het vuur is ontstaan, is nog niet bekend. Omdat er ook sporen van geweld op de lichamen zijn gevonden, gaat de politie er niet zomaar vanuit dat de brand tot de dood van de vier gezinsleden heeft geleid.

GeweldDe korte, maar hevige brand in de rijtjeswoning was vanochtend snel geblust. Daarna moest de brandweer de deur met geweld forceren om het huis binnen te komen. Volgens buren kwam er daarna gele rook naar buiten. Eenmaal binnen werden de slachtoffers op de begane grond gevonden. Er is geprobeerd ze te reanimeren, daarbij waren ook omwonenden betrokken, maar dat was tevergeefs.

Hoewel nog niet duidelijk is hoe het vuur ontstond, is de brand hoogstwaarschijnlijk aangestoken door 'een van de gezinsleden'. "Het is heel heftig. We willen graag weten wat er is precies gebeurd. We doen nu eerst onderzoek naar wat zich daarbinnen heeft afgespeeld", zei een politiewoordvoerder. Omdat het gezin bekend was bij hulpinstanties, vragen buurtbewoners zich af of het drama voorkomen had kunnen worden. Politie en burgemeester kunnen daar nog geen antwoord op geven.

VerhuizenBuurtbewoners vertellen dat de man en vrouw onlangs uit elkaar zijn gegaan. Moeder en kinderen zouden eind deze maand gaan verhuizen. Het nieuwe adres van de kinderen en hun moeder was ook al bekend; ze zouden een paar straten verderop komen te wonen. De vader zou in het huis aan de Cremerstraat blijven. De vader, een 32-jarige man werd in Angola geboren en kwam op jonge leeftijd naar Nederland. Hij was bekend bij hulpverleningsinstanties, maar volgens buren maakte de man geen gestreste indruk en had hij nét weer werk.

HoofdpijnOp Facebook plaatste de vader enige tijd geleden al een filmpje waarin hij volop klaagt over het feit dat hij een gezin heeft. De vader klaagt dat hij in zijn grote huis maar heel weinig ruimte heeft voor zichzelf. "Ik heb alleen maar, om mijn spullen op te bergen, een kast onder de trap. Ik raad je aan: neem geen kinderen, neem geen vrouw of man, alleen maar hoofdpijn in je leven. Kinderen zijn leuk en lief, maar als je ze niet hebt, bespaar je jezelf een hoop ellende."

SlachtofferhulpVoor de woning zijn meerdere witte tenten opgezet. Over de schade is nog niet veel bekend. De buren kunnen in hun huis blijven. Voor hen wordt slachtofferhulp geregeld. Burgemeester Aart-Jan Moerkerke is op het gemeentehuis zaterdagmiddag ook in gesprek met omwonenden die getuige waren van het drama.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal