Kind Expertise Centrum Gennep pas schooljaar 2021-2022 klaar

Mogelijk verdwijnt het oude mavo-gebouw aan de Picardie om plaats te maken voor het Kind Expertise Centrum in Gennep.© DG/Theo Peeters

Het nieuwe Kind Expertise Centrum (voorheen IKC) zal op zijn vroegst klaar zijn in 2021. Dat is later dan oorspronkelijk gepland. Dat blijkt uit de begroting Gennep in voorbereiding heeft voor 2019.

DG/Hai Voeten

Het nieuwe centrum dat aan de Picardie in Gennep moet komen te staan, gaat onderdak bieden aan vier scholen en de kinderopvang. Twee reguliere basisscholen Maria Goretti en Elckerlyc, SBO-school De Piramide, drie groepen ZMLK van Mikado en Spring kinderopvang worden er gehuisvest.

In de begroting kijken burgemeester en wethouders van Gennep vooruit naar het nieuwe jaar. Ze leggen erin vast aan welke onderwerpen en thema's geld moet worden uitgegeven. De begroting van Gennep is in totaal 45 miljoen euro groot.

ConsequentiesDe vertraging van de bouw van het kindcentrum heeft consequenties voor alle scholen en de kinderopvang die er een plek moeten krijgen. Zij zullen in de bestaande gebouwen les moeten geven en kinderen blijven opvangen.

Aan de bestaande gebouwen wordt alleen het hoognodige onderhoud gedaan. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn de scholen op de hoogte van de verlate opleveringsdatum van het centrum.

Sloop Om een nieuw gebouw neer te zetten voor het kindcentrum moeten enkele schoolgebouwen verdwijnen aan de Picardie. De kans bestaat dat de Maria Goretti en de het naastgelegen oude mavogebouw gesloopt moeten worden.

Dat zou nodig zijn als vanaf deze locatie verder in noordelijke richting wordt gebouwd. De bouwplannen zijn nog niet gereed en de precieze locatie van de nieuwbouw is nog niet vastgelegd. Dus welke gebouwen weg moeten, is nog niet zeker.

SporthalGennep is, parallel aan de ontwikkeling van het kindexpertisecentrum, aan het nadenken over de binnensportaccommodaties. Daarbij wordt ook gekeken naar de sporthal die aan de Picardie ligt bij sportcomplex Pica Mare.

Dat sportcomplex wordt in elk geval duurzamer gemaakt. Eventueel wordt de sporthal vergroot om meer verenigingen onderdak te kunnen bieden. Ook wordt serieus nagedacht over de combinatie van het kindcentrum met een nieuwe sporthal of gymzaal.

SportclubsVorig jaar hebben sportclubs in Gennep aangegeven dat zij graag bij de opzet van het kindcentrum betrokken willen zijn. Toenmalig wethouder Ed Vandermeulen wees zo'n combinatie af omdat hij tempo wilde maken met de bouw en voorrang wilde geven aan het onderwijs. Nu de bouw langere tijd nodig heeft, is samenwerken met de sportclubs mogelijk toch een optie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal