Herdenking rondom De Dom Aken van start

© Bas Quaedvlieg

Met de twintig minuten durende lichtshow Der Dom Leuchtet (De Dom licht op) zijn zaterdagavond in Aken de festiviteiten rondom de Dom van start gegaan. De stad staat tien dagen lang uitgebreid stil bij de viering van het feit dat de 1200 jaar oude kerk veertig jaar geleden tot het eerste Unesco-werelderfgoed van Duitsland werd uitgeroepen.

Jos van den Camp

Op de Katschhof tussen historisch raadhuis en Dom in de Karelstad keken ruim duizend mensen naar een spectaculaire projectie op de eeuwenoude kerkmuren en -torens.

Historisch verhaalHet lichtspel vertelde het verhaal van de Dom waar tot 1531 bijna alle Duitse koningen werden gekroond. Maar ook de historische heiligdomsvaarten, de grote stadsbrand van 1656, de kwalijke rol van de houtworm en de plunderingen en diefstallen en de beschadigingen gedurende de Tweede Wereldoorlog werden in het kleurrijk spektakel uitgebeeld.

JubileumAken kent tot en met volgende week zondag tal van muzikale, culturele en religieuze activiteiten om het jubileum te vieren. Het lichtspektakel is (bijna) elke avond nog te zien om 21.30 uur. Op vrijdag is de lichtshow alleen toegankelijk voor studenten en op zaterdag begint Der Dom Leuchtet niet om 21.30 uur maar een half uur later.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal