Juul Franssen uit Reuver vecht zich naar brons op WK judo

© ANP

Juul Franssen heeft voor het eerste Nederlands succes op de wereldkampioenschappen judo gezorgd. De 28-jarige Limburgse, uitkomend in de klasse tot 63 kilogram, won brons in Bakoe.

ANP

In een beslissend gevecht om een medaille klopte ze de Duitse Martyna Trajdos op waza-ari.

Hoogst haalbareVoor Franssen was brons het hoogst haalbare na haar nederlaag in de kwartfinale tegen Miku Tashiro. De Japanse nam haar in een houdgreep en liet niet meer los.

Franssen was in haar eerste duel van de herkansing te sterk voor Kathrin Unterwurzacher uit Oostenrijk (waza-ari). Ze opende de wereldtitelstrijd met winst op Munchunchimeg Baldorj uit Mongolië (ippon). Daarna versloeg ze de Russische Ekaterina Valkova op waza-ari.

Grootste succesFranssen vierde haar grootste succes uit haar loopbaan. Nooit eerder hield ze een medaille over aan haar optredens op de Olympische Spelen, WK en EK. Met de bronzen plak kreeg de Limburgse ook de bevestiging dat ze goed bezig is op weg naar haar grote doel, de Spelen in Tokio.

Met het succes van Franssen is de Nederlandse ploeg al halverwege de doelstelling voor de mondiale eindronde in de hoofdstad van Azerbeidzjan. Voor bondscoach Maarten Arens is het WK geslaagd als zijn judoploeg volgende week met twee medailles terug naar Amsterdam vliegt.

Tranen van gelukFranssen vierde haar medaille met tranen van geluk. Ze werd begin vorig jaar nog uit de nationale judoploeg gezet omdat ze niet bereid was om fulltime op Papendal te trainen. Via de rechter wist de beste Nederlandse judoka in de klasse tot 63 kilogram af te dwingen dat ze weer aan internationale toernooien mocht deelnemen.

"Ik ben zo blij dat ik 'm eindelijk heb", doelde Franssen voor de camera van de NOS op haar eerste medaille op een groot toernooi. "Dit is echt bizar. Ik droomde de laatste dagen veel over de WK. Ik vertelde nog aan Marhinde Verkerk dat ik droomde dat ik brons ging winnen na winst op Trajdos."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal