Mestlek

Steun voor gedupeerde visclubs na mestincident in de Geul

© Rob Oostwegel

De oppositie in Gulpen-Wittem vraagt steun voor de visclubs die zijn gedupeerd door het lekken van mest in de Geul.

René Willems

De raadsfracties van CDA en Fractie Franssen vragen het college van B en W om per direct een fonds te creëren waarmee de getroffen verenigingen geholpen kunnen worden. In eerste instantie zou daar een bedrag van 5.000 euro in gestort moeten worden.

Lees ook: Waterschap Limburg laat geïnformeerd over lekkage van mestopslag in Sippenaeken

Enorme milieurampHet water in de Geul raakte eind augustus zwaar verontreinigd toen bij een veebedrijf in Sippenaeken een mestsilo scheurde. Uiteindelijk liep ruim veertig kuub gier via een zijbeek in de Geul.

Het ongeluk leidde tot een enorme milieuramp. De ammoniak die in de mest zat, doodde alle leven in de Geul. Tot aan Partij, waar Selzer- en Eyserbeek in de Geul stromen en de verontreiniging verdund werd, legden alle vissen het loodje.

Nog niet schoonNa drie weken is het water nog altijd niet helemaal schoon. Het waterschap Limburg heeft monsters genomen die op dit moment worden geanalyseerd in het laboratorium. De uitkomst daarvan wordt dezer dagen verwacht.

De milieuramp is ook een zware dobber voor de hengelsportclubs in Epen, Mechelen en Gulpen. Zij hebben de afgelopen tien jaar veel geld geïnvesteerd in het kweken en uitzetten van forel en zalm in de Geul. Al die inspanningen zijn nu in een klap tenietgedaan. Zij hebben in België aangifte gedaan tegen de boer, samen met het waterschap.

MotieIn de tussentijd zou de gemeente de visverenigingen op weg moeten helpen, vindt de oppositie in Gulpen-Wittem. CDA en Fractie Franssen dienen daartoe een motie in tijdens de komende raads­vergadering. Zij vragen om die ook door te sturen naar waterschap en provincie.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal