Regen spelbreker op cultuurdag in Weert

De opening van het Cultureel Lint Weert werd gisteren verzorgd door Dominique Vleeshouwers & Friends in de Muntpassage. © jeroen kuit

De Weerter binnenstad stond gisteren in het teken van cultuur. Op verschillende plekken kon het publiek genieten van muziek, zang en dans.

Bram van der Heijden

De regen komt deze zondag net na het middaguur met bakken uit de hemel. Het is de spelbreker van de dag, een dag waarin cultureel Weert zich bij het publiek op de kaart wil zetten. Noodgedwongen is een deel van het programma omgegooid. Een beslissing die zaterdag al werd genomen toen de weersvoorspellingen voor zondag louter nog donkere wolkjes met druppeltjes bevatten. Waar het kon, werden activiteiten naar binnen verplaatst, maar sommige acts moesten helaas worden geannuleerd.

SlagspelZo wordt de openingsact gehouden op het plein voor de Albert Heijn in de overdekte Muntpassage, de plek waar eerder in de ochtend ook een speciaal cultuurontbijt is uitgeserveerd. Terwijl de laatste ontbijters hun stekkie aan de lange houten tafels verlaten, komen vanuit alle hoeken mannen met trommels aangelopen die zorgen voor een ritmisch slagspel. Dominique Vleeshouwers & Friends noemen ze zich tijdens het Cultureel Lint van Weert.

Naast de slagwerkers tonen plotseling ook allerhande sprookjesachtige figuren zich die niet zouden misstaan in de Efteling. Ook wordt opgetreden met de Brabantse bandoneonist Simone van der Weerden. Zij zorgt met de percussionisten, onder wie cultuurwethouder Geert Gabriëls, voor een Argentijns sfeertje in het Munttheater waar het publiek na afloop de muzikanten trakteert op een daverend applaus. Buiten was het decor misschien mooier geweest, maar binnen heeft het ritmisch slagspel wel meer impact.

AankondigingenHet doel van het evenement Cultureel Lint Weert is om het publiek op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het cultuuraanbod in de stad, legt Rebecca Seunis van de organisatie uit. "Eigenlijk zijn alle optredens, die zo’n twintig minuten duren, een soort aankondigingen voor wat er komend seizoen allemaal op cultureel gebied hier is te beleven. We hebben het bewust laagdrempelig gehouden. Zo zijn alle optredens voor het publiek gratis te bezoeken.”

De acts vinden naast de Muntpassage ook plaats in het C-kwartier, het Rick-gebouw, het Munttheater en op de Markt bij de Martinuskerk. Daar treedt rond 13.00 de soulband Turnback op. Aan de band ligt het zeker niet, maar op het plein staan maar een handjevol toeschouwers, veelal verscholen onder grote paraplu’s waaronder ze beschutting zoeken tegen de regen.

De band maakt er, ondanks de matige ambiance, het beste van. "Kruip maar lekker tegen elkaar aan, dan maken we het gezellig. Hier met deze kou is alles geoorloofd”, grapt een van de zangers. Hij slaat de spijker op zijn kop. Na een hete zomer bomvol zonneschijn laat het weer het nu afweten. De warmte komt ditmaal van de muziek.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal