Kerkraadse deken richt stuurgroep op om kerkgebouwen te redden

© iStock

De Kerkraadse deken richt een stuurgroep op om kerken van de parochiefederatie te behouden. "Als we niet snel iets doen, blijft alleen de Lambertuskerk over”, zegt hij.

Ruben van Erp

Deken Steph Nevelstein van Kerkrade heeft een werkgroep in het leven geroepen die moet gaan kijken hoe verschillende kerkgebouwen behouden kunnen blijven. De groep van zeven mensen richt zich in eerste instantie op de vier kerken van de parochiefederatie Kerkrade, waar Nevelstein als deken-pastoor aan verbonden is. Tot de federatie horen de Lambertuskerk in het centrum van de stad, de Catharinakerk in Holz, de Hart van Jezuskerk in Haanrade en de Petrus-Maria Tenhemelopneming in Chevremont.

Creatieve oplossingen"We gaan op zoek naar creatieve oplossingen”, zegt lid van de stuurgroep Mark Meijer. "We kijken of er mogelijkheden zijn om de kerken in de huidige functie te behouden, maar als dat niet het ­geval is, staan we ook open voor herbestemming. Alle ideeën zijn welkom.” Nevelstein beaamt dat. "Een mis in een kerkgebouw is prachtig, maar niet noodzakelijk. Als priester zou ik de mis ook prima in een garage of gymzaal kunnen houden. Het hoeft niet groots. Het gaat mij in deze om het behoud van gebouwen met veel historische waarde.”

Naast mogelijk creatieve oplossingen wil Nevelstein ook een appel doen op de welgestelden in de gemeente. "Dan richt ik mij tot degene die binding met kerkgebouwen hebben. Ik hoop dat zij een steentje willen bijdragen.”

NijpendVolgens Nevelstein is de situatie rond de gebouwen inmiddels nijpend. "Het is natuurlijk een probleem dat op meer plekken speelt. De gebouwen zijn financieel niet meer te onderhouden. Als we niet snel iets doen, blijft van deze vier alleen de Lambertuskerk nog over. En dat zou eeuwig zonde zijn.”

Grote reparatiesGrote reparaties zijn voor de parochiefederatie onbetaalbaar geworden. "Een kerkgebouw heeft om de zes jaar een noodzakelijke grote onderhoudsbeurt nodig”, zegt de deken. "Bij de dekenale Lambertuskerk kostte dat de laatste keer 250.000 euro. Wij kunnen dit onderhoud slechts één keer in de zes jaar bij één van de vier kerken laten doen. Als parochiefederatie hebben we op dit moment nog een reserve van drie ton. Dat lijkt veel, maar daar krijg je maar een half dak van een kerk voor. Dus als er bij een van de kerken iets gebeurt, zijn we de pineut.”

Als eerste willen Nevelstein en de stuurgroep de ernst van de situatie onder de aandacht brengen. "Sommige mensen denken dat wij nog rijk zijn of ergens goud hebben liggen. Maar dat is niet zo. Het water staat ons echt aan de lippen, en dan heb ik het niet over het wijwater.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal