Regen teistert evenementen in Parkstad

© iStock

Verschillende buitenevenementen hadden afgelopen weekend behoorlijk last van het weer. Enkele werden zelfs geheel of gedeeltelijk afgelast.

Ruben van Erp

Waar Castle of Love in Kerkrade nog enigszins gered kon worden door overdekte plekken en het dragen van poncho’s, was het voor Pro Freestyle in Heerlen en het Parkstad Ballonfestival in Hoensbroek één groot drama.

BallonfestivalVanwege de harde wind werd vrijdag al een streep gezet door de opening van het driedaagse Ballonfestival. Organisator Ton Kurvers had toen nog goede hoop dat de rest van het programma wel door kon gaan. Maar nadat zaterdag de eerste regen uit de hemel viel, werd steeds duidelijker dat er bij Kasteel Hoensbroek geen enkele luchtballon meer zou opstijgen. Zondagmiddag werd de knoop doorgehakt. "Er zijn in de afgelopen elf edities weleens dagen afgelast, maar het hele festival afgelasten is nog nooit voorgekomen. Het is verschrikkelijk voor de bezoekers en iedereen die er bij betrokken is, maar we hadden geen keuze”, zei organisator Ton Kurvers.

Pro FreestyleIn Heerlen kwam de organisatie van Pro Freestyle tot dezelfde conclusie. Tot zaterdagmiddag konden de BMX’ers, skaters en skateboarders vrolijk hun gang gaan, maar daarna was de pret over.

Zondagmiddag, toen de finales hadden moeten plaatsvinden, was organisator Dick-Jan Leegwater al bezig met het afbreken van de baan. "Het is heel zuur, zeker voor alle sporters die vanuit binnen- en buitenland zijn gekomen.”

De afgelastingen hebben ook financiële gevolgen voor de organisaties. Kurvers: "Wij hebben een schadepost van enkele duizenden euro’s. We zijn in gesprek met de mensen die een vlucht wilden maken. Als zij nog interesse hebben om op een ander moment mee te gaan, kunnen we de schade nog wat beperken.”

GevolgenDe gevolgen voor Pro Freestyle vallen volgens Leegwater mee. "Wij missen de inkomsten van onze bar. Dan moet je denken aan enkele duizenden euro’s.” Verder waren er subsidies van de gemeente Heerlen (60.000 euro) en de provincie Limburg (25.000 euro). Leegwater: "Van dat geld en sponsorgelden zijn onder andere de organisatie, de licentie bij de KNWU en de jury betaald. Er zijn geen clausules dat we iets moeten terugbetalen als het evenement niet doorgaat.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal