Instagram en Facebook blokkeren accounts van Belgisch-Nederlandse film vol naakt

© RV

Woensdag verschijnt de Belgisch-Nederlandse film Wij in de Vlaamse bioscopen. Omdat de film veel expliciet seksueel materiaal bevat - penetratie, masturbatie, orale seks, etc. - blokkeerden sociale netwerken Facebook en Instagram de accounts die worden gebruikt om Wij te promoten.

AD

De Belgisch-Nederlandse film is gebaseerd op het controversiële boek van Elvis Peeters. Acht tieners gaan erin op zoek naar seks en spanning om de verveling van de zomer te doorbreken.

Hun aanvankelijk lichtvoetige spelletjes veranderen al snel in professioneel verkochte pornofilmpjes, prostitutie en chantage, en komen abrupt tot einde wanneer er iets gruwelijks misgaat.

NormloosheidDe film bevat veel expliciet materiaal en is mag daarom in Vlaanderen niet worden vertoond aan kinderen onder de 16 jaar. Het laten zien van onder meer seks was een bewuste keuze van de Nederlandse regisseur Rene Eller.

Hij wilde 'de normloosheid van de jongeren in het boek rechtstreeks vertalen naar het doek. Zonder omwegen.'

Van LuijnFacebook en Instagram verwijderde de eerste beelden die werden verspreid en de accounts werden tijdelijk geschorst. In ieder geval de Facebook-pagina van de film is inmiddels weer te zien. Op Instagram is de film niet meer welkom, aldus het team achter Wij.

Wij werd gemonteerd door Wouter van Luijn uit Arcen, die in juli om het leven werd gebracht in Mallorca. Van Luijn werd voor zijn werk aan de film postuum genomineerd voor een Gouden Kalf.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal