Porsche stopt als eerste Duitse merk definitief met de dieselmotor

© DPA

Porsche is de eerste Duitse autofabrikant die definitief afscheid neemt van de dieselmotor. De focus zal de komende jaren liggen op elektrische, hybride- en benzine-auto's.

Erik Kouwenhoven/AD

"Porsche zal in de toekomst geen dieselvarianten meer leveren", zegt Oliver Blume, topman van Porsche, in een interview met de Duitse krant Bild am Sonntag.

De fabrikant wil zich in de toekomst concentreren op waar hij goed in is. "Dat is het bouwen van emotionele, krachtige benzine- en hybride-auto's. Vanaf 2019 zullen daar puur elektrische voertuigen aan worden toegevoegd."

DieselschandaalHet stoppen met de levering van deze motoren is een directe reactie op het dieselschandaal, bekent de topman. "We hebben zelf nooit dieselmotoren ontwikkeld en geproduceerd'', aldus Blume.

"Toch heeft het imago van Porsche hieronder geleden en heeft de dieselcrisis ons veel problemen opgeleverd." Het Duitse sportwagenmerk betrok de motoren van zustermerk Volkswagen.

SjoemelsoftwareInmiddels is bekend dat alle dieselmodellen van Porsche sjoemelsoftware bevatten. Daarom stopte het bedrijf enkele maanden geleden al tot nader order met de verkoop van alle dieselmodellen.

Nu maakt Blume bekend dat de productiestop een definitief karakter heeft gekregen. Porsche produceerde bijna tien jaar lang dieselvarianten voor modellen als de Macan, Panamera, en Cayenne.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal