Heemkundetijdschrift in teken van EST 2018

Editienummer 77 staat gedeeltelijk in het teken van het afgelopen Europees Schutterstreffen.© VIA Leudal

Nummer 77 van heemkundetijdschrift Oos Naer is uit. De editie staat een beetje in het teken van het Europees Schuttersfeest dat onlangs in Neer plaatsvond.

Vera Feltges

In het binnenkatern zijn vier kleurrijke pagina’s opgenomen met een fotocollage van dit evenement. De periodiek begint zoals gebruikelijk met ‘Asj d'r èns wiltj loestere’ en wordt vervolgd door de doorlopende serie ‘Vroeger en nu’. Verder een artikel uit de pen van Bep Korten-Van Dijk over haar vader ‘kapper Pierre van Dijk’ gevolgd door de serie ‘Bruiloften’ waar Pierre van Dijk weer een van de hoofdrolspelers is. In een artikel over de coloradokever beschrijven Jo Beeren en Stan van Roij met name de bestrijding in 1948 in Neer. In deel 2 van transcripties van aktes uit het schepenbankarchief van Neer wordt de erfenis van meester Willem Stueten (1639) beschreven en toegelicht.

2018 Is het jaar van het verzet en daarom neemt Tjeu Hermans de lezer mee naar de tijd dat in Neer de tweede wereldoorlog (1940-1945) woedde. Hij doet dit aan de hand van een verhaal van schrijver J. W. Hofwijk (pseudoniem voor Willy Kint) gevolgd door een artikel van Geert Lenders, op basis van een foto met onderduikers in de Goot, dat naadloos aansluit bij het vorige artikel.

Een lidmaatschap van Oos Naer kost €20 per jaar, inclusief vier nummers. Losse nummers zijn verkrijgbaar voor €5 in de heemkamer of bij de penningmeester.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal