Benzineprijzen dit najaar richting de twee euro

© iStock

Automobilisten wacht een duur najaar aan de pomp. Meerdere ontwikkelingen drijven de olieprijs naar de 100 dollar. Het prijsrecord van benzine uit oktober 2012 kan er aan gaan, verwacht benzine-watcher Paul van Selms van UnitedConsumers.

AD/David Bremmer

Met name de nieuwe sancties die president Trump heeft aangekondigd voor Iran, dreigen de al hoge prijzen - 1,895 euro is de adviesprijs voor benzine en €1,558 voor diesel - op korte termijn verder te doen stijgen. Vanaf november vallen daardoor wereldwijd ruim 2 miljoen vaten olie per dag weg.Grote oliehandelaren Mercuria Energy Group en Trafigura Group melden vanmorgen dat de olieprijs kan oplopen tot 100 dollar per vat. Een vat Brent olie doet momenteel al bijna 80 dollar, bijna dubbel zoveel als medio vorig jaar."De pompprijzen stijgen al een jaar en liggen nu slechts enkele centen onder het record van oktober 2012," voorziet Van Selms, die met UnitedConsumers dagelijks alle prijzen monitort. Destijds moest 1,895 euro voor een liter Euro95 worden neergeteld en 1,56 voor Diesel.

Winter Naast Iran ziet Van Selms meer nadelige ontwikkelingen. "Olieproducent Venezuela ligt op zijn gat door alle problemen daar, bovendien komt de winter er aan, wat de olieprijzen doorgaans ook opdrijft." Hij wijst er op dat de OPEC eerder al productiebeperkingen overeenkwam om de olie duurder te maken.Een andere factor is de koers van de euro. Die is sinds februari ongeveer zeven procent gezakt ten opzichte van de dollar, hoewel de Europese munt recent weer wat opveert. "Ruwe olie wordt afgerekend in dollars. De sterkere dollar resulteert dus in een hogere olieprijs." Netto gaat het om enkele dollars per vat.Als een vat olie door de honderd dollar breekt, zou de gevreesde 2 euro grens voor een liter wel eens snel doorbroken kunnen worden. "Elke dollar erbij, is een cent extra aan de pomp, met name als het structureel is", stelt Van Selms.

Hard gaanMet een adviesprijs van bijna 1,90 voor Euro95 is de twee euro dan erg dichtbij. "Weliswaar geven veel exploitanten tot 10 cent korting, maar dan kan het dus hard gaan."

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal