Leerlingen leren over oorlog in Venrays bos

Print
Leerlingen leren over oorlog in Venrays bos

Afbeelding: Lé Giesen

Venray / Vlakwater / Venray-oost / Landweert / Brabander / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Geysteren / Blitterswijck - Zo'n 1.600 leerlingen van basisscholen uit Noord-Limburg en Noord-Brabant krijgen deze week in Venray te zien hoe de soldaten leefden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor de achtste keer wordt in een bos bij Venray het educatief evenement Lest we Forget georganiseerd.

Rondleiding
Vrijwilligers hebben onder meer een echt veldhospitaal, een veldkeuken en een commandopost van de militaire politie gebouwd. Dit kampement blijft de hele week staan en overdag zullen er constant schoolklassen rondgeleid worden.

De kinderen krijgen onder meer te zien hoe soldaten gaten in de grond boren om daar dynamietstaven in te stoppen, ze krijgen echt soldateneten en er wordt uitgelegd wat het leger met Harley Davidson motoren deed. Daarnaast worden de kinderen met jeeps van en naar het kampement vervoerd.

Openluchtmuseum
In totaal werken ongeveer 150 vrijwilligers mee aan dit tweejaarlijkse evenement, dat bedoeld is om de kinderen iets over de Tweede Wereldoorlog te leren. In het kampement, dat de hele week blijft staan, zullen 's nachts ook vrijwilligers blijven slapen. De spullen die tijdens deze tijdelijke openluchttentoonstelling te zien zijn, komen allemaal uit privécollecties. 

Op zaterdag 29 en zondag 30 september zal het tijdelijke openluchtmuseum van Lest we Forget geopend zijn voor het publiek. Het terrein bevindt zich achter de McDonalds langs de A73 in Venray.