Bedreiging personeel Boels Rental na oproep Groen Front

© ANP

Personeel van Boels Rental wordt sinds enkele dagen ‘doorlopend’ telefonisch en via sociale media benaderd met het verzoek materieel van het bedrijf terug te trekken dat wordt ingezet bij de ontruiming van het 'bruinkoolbos' bij het Duitse Hambach. Het personeel wordt daarbij ook lastig gevallen en bedreigd, meldt het bedrijf.

Erwin Schmidt

Een woordvoerder van Boels Rental in Sittard wil geen commentaar geven op de vraag of aangifte is gedaan van bedreiging. Ook de politie wil daarover niets zeggen.

Lees ook: Journalist overleden na val in Duits 'bruinkoolbos'

De telefoontjes naar het hoofdkantoor van Boels Rental in Sittard zijn het gevolg van een ‘spontane oproep’ van actiegroep Groen Front. Op sociale media roept Groen Front op om het bedrijf te laten weten dat inzet van hun materiaal de kap van het bos mogelijk maakt. Boels Rental zou de verhuurde spullen moeten terugtrekken.

BruinkoolwinningMilieuactivisten proberen te voorkomen dat energieconcern RWE het bos tussen Aken en Keulen kan kappen om er bruinkool te winnen. Het bos is jaren door de activisten bezet gehouden. Ook leden van Groen Front zijn daarbij regelmatig betrokken geweest. Twee weken geleden begon de Duitse politie met het ontmantelen van boomhutten van activisten. Daarbij wordt bij Boels gehuurd materieel ingezet.

Niet verantwoordelijkIn een verklaring meldt Boels Rental dat het bedrijf “geen partij is in de discussie rondom het Hambacher bos” en “enkel machines zonder personeel (site carriers en lichtmasten)” levert. “De klant voldoet aan alle richtlijnen en procedures en gebruikt de machines niet onrechtmatig. Boels neemt geen standpunt in en mengt zich bewust niet in de discussie die momenteel wordt gevoerd. Daarbij kan Boels niet verantwoordelijk worden gehouden voor het gebruik van het verhuurde materieel. ”

MakkelijkGroen Front noemt die opstelling van Boels Rental ‘te makkelijk’ voor een bedrijf dat duurzaam stelt te willen handelen. Maar Groen Front vraagt nu ook om de acties tegen het bedrijf “netjes en beschaafd te houden. GroenFront! doet niet aan bedreigingen.”

De woordvoerder van Groen Front zegt zelf op sociale media vooral ‘emotionele reacties’ te hebben gezien, geen bedreigingen. “Als er toch bedreigingen worden geuit, bijvoorbeeld telefonisch, moet Boels daarvan zeker aangifte doen”, vindt hij.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee