'Partijdige' rechter wil zich terugtrekken uit tabakszaak

© iStock

Rechter Jan Wolter Wabeke wil weg als voorzitter van het team rechters dat woensdag tegenover de anti-tabakslobby zit om te oordelen over vervolging van de tabaksindustrie.

AD/Victor Schildkamp

Wabeke werd er maandag van beschuldigd vooringenomen te zijn over de zaak, omdat hij tijdens een privé-etentje zou hebben gezegd dat roken ieders eigen verantwoordelijkheid is.

VerschoningskamerWabeke heeft vervolgens begin van de middag een verzoek ingediend om zich te mogen terugtrekken (verschonen) als raadsheer in de artikel 12-zaak over de zogenoemde tabakszaak. Of hij daarmee toegeeft de uitlatingen tijdens dat etentje te hebben gedaan, wordt pas later maandag duidelijk als de verschoningskamer van het gerechtshof het verzoek van Wabeke heeft behandeld.

Lees ook: 'Wel de kracht en energie voor een rechtszaak, maar niet om te stoppen met roken'

Diverse partijen zijn een artikel 12-procedure gestart bij het gerechtshof Den Haag om het Openbaar Ministerie opdracht te geven tot vervolging van de tabaksindustrie. De tabaksindustrie zou naar het oordeel van deze partijen sigaretten bewust verslavend hebben gemaakt.

BriefWabeke kreeg donderdag een brief van advocaat Bénédicte Ficq, die de aangevers tegen de tabaksindustrie bijstaat. Daarin zeggen zij geen enkel vertrouwen te hebben in een onpartijdige behandeling van de zaak, zolang Wabeke betrokken is. Zij vroegen hem zich terug te trekken. Anders zouden ze hem woensdag bij aanvang van de zitting 'wraken'.

Lees ook: Limburgse sleept tabaksindustrie voor de rechter

Wabeke zou onlangs tijdens een etentje met kennissen op neerbuigende toon hebben gezegd dat het ‘ieders eigen verantwoordelijkheid is om al dan niet te roken en dat anderen daar niet verantwoordelijk voor zijn.’ Ficq vernam deze informatie van een van de aanwezigen bij dat dinertje, die zij privé toevallig kent.

MeningUitgerekend Jan Wolter Wabeke zou als voorzitter van het gerechtshof gaan oordelen over het verzoek van de aangevers de tabaksindustrie te laten vervolgen. In februari van dit jaar weigerde het Openbaar Ministerie dat, onder meer omdat justitie vindt dat 'roken ieders eigen verantwoordelijkheid is'. Precies die OM-mening heeft Wabeke dus blijkbaar ook, constateerde advocaat Ficq.

De verschoningskamer van het gerechtshof behandelt maandag nog het verzoek van Wabeke. Mocht zijn verzoek om op te stappen worden toegewezen, gaat een nieuwe raadsheer deel uitmaken van de meervoudige bezetting om de zaak te behandelen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal