VVD-senator ontkent belangenverstrengeling: Gewoon fractielijn gevolgd

© ANP

Senator Anne-Wil Duthler (VVD), die in opspraak is gekomen vanwege mogelijke belangenverstrengeling, ontkent in alle toonaarden dat ze iets verkeerds heeft gedaan. Duthler stemde in juli 2014 over een wetsvoorstel waarin adviezen van haar eigen bedrijf zijn opgenomen.

AD

De stem van Duthler was uiteindelijk doorslaggevend voor de omstreden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), onthulde onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) maandag. De adviesopdracht leverde het bedrijf van het Eerste Kamerlid, Duthler Associates, 76.960 euro op (exclusief btw). 'Geen sprake'"FTM suggereert dat ik mijn rol als senator heb ingezet voor zakelijke belangen. Hiervan is geen sprake", aldus Duthler in een verklaring. "Ik was geen woordvoerder VWS of SZW waar dit voorstel onder viel. De VVD-fractie volgt doorgaans het advies van de woordvoerder. Dat gold ook voor de Wmo." Duthlier benadrukt dat alle leden van de VVD-fractie destijds voor het wetsvoorstel hebben gestemd. "Ook ik heb de fractielijn gevolgd."TijdgebrekVolgens een VVD-woordvoerder heeft het ministerie de klus in 2013 onderhands gegund ‘wegens tijdgebrek’. De regeringscoalitie bestond toen uit VVD en PvdA. De minister van Volksgezondheid was VVD’er Edith Schippers. Later dat jaar kreeg Duthler Associates een tweede opdracht van hetzelfde ministerie. Of die wel werd aanbesteed, wil Duthler niet zeggen. De klus leverde haar bedrijf 74.185 euro op.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal