Wijnboer Hulst over recordoogst: "De kelders lopen over"

Print
Wijnboer Hulst over recordoogst: "De kelders lopen over"

Familie Hulst kan relaxen aan de keukentafel in de wetenschap dat 2018 een uitstekend wijnjaar is. Afbeelding: Laurens Bouvrie

De media hebben al volop bericht over de wijnkwaliteit van het jaar 2018. Na vijf dagen plukken weet wijnboer Mathieu Hulst het heel zeker: de wijnoogst van dit jaar gaat meer dan 100.000 flessen Apostelhoeve opleveren. Een absoluut record.

Het is koud en het regent flink zondagochtend 23 september in Maastricht. De wijnboerenfamilie Hulst zit er in de sfeervolle keuken van de Apostelhoeve desondanks relaxed bij. “Voor de druiven die de komende twee weken nog moeten worden geplukt is dat alleen maar goed”, zegt Mathieu Hulst terwijl zijn zoon en inmiddels bedrijfspartner zich tegoed doet aan een ontbijtje bloedworst met appels. “Koud weer is goed voor de aroma van met name de Riesling druif.” Julka en Mathieu Hulst en hun zonen Robin en Gilbert ademen, praten en denken in wijn. 

Druivenpluk steeds vroeger
Robin weet het zeker, ook jongeren vinden zijn werk en passie spannend. Pa Matthieu lacht: “Ja vooral jonge dames vinden steeds vaker de weg naar de Apostelhoeve”. Serieuzer wordt het als gesproken wordt over de oogsttijd. “Toen we serieus begonnen te produceren was de 10e oktober de dag dat we begonnen aan de discussie wanneer geplukt moest worden”, weet de Maastrichtse wijnboer en oud-stadsprins. “Dit jaar hadden we gerust direct na ‘t Preuvenemint kunnen beginnen”. 

Van 1.400 naar meer dan 100.000 flessen wijn
Het meest opvallende van de wijnoogst van dit jaar blijft voor de familie Hulst toch vooral de kwantiteit. “Deze zomer werd snel duidelijk dat het fraaie weer voor heel veel kwaliteit ging zorgen. Lang maakten alle kenners zich juist zorgen over het aantal liters. De warmte en de droogte baarden iedereen zorgen”, vertelt Hulst deze zondagochtend.
Niets is minder waar. “De kelders lopen als het ware over. Ooit begonnen we met een oogst die 1.400 flessen wijn opleverde. Dit jaar gaan we echt over de 100.000. Morgen rijden we naar Zuid-Duitsland om een tweedehands tank te gaan kopen. Met het aantal dat we nu hebben gaan we het niet redden.”

 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen