'Het lijkt hier wel de Indiase arbeidsmarkt'

Print
'Het lijkt hier wel de Indiase arbeidsmarkt'

Afbeelding: iStock

COLUMN - Nederland groeit naar India toe. Een beginzin die ik het best maar even toelicht.

Tien jaar geleden arriveerde ons gezin midden in de nacht in New Delhi. We stapten de hotellobby binnen en… zes slapende bediendes schrokken wakker. Snel begonnen ze met onze rugzakken te slepen en ons in te checken.

Dat was tien jaar geleden en we dachten: ‘Eigenlijk heel goed. Dit werk zou bij ons één persoon doen, maar in India hebben nu zes gezinnen te eten’.

Ik moest hier afgelopen weekeinde aan denken. Een man in geel pak bewaakte een afgesloten autoweg. In mijn herinnering volstonden vroeger pylonen en rood-witte borden. De afgelopen jaren is bovendien een immense veiligheidsindustrie ontstaan: een leger aan ‘wegmensen’, de beveiliging op vliegvelden is verveelvoudigd, bij rechtbanken moet je tegenwoordig door de röntgen, er zitten weer serviceverleners in de Amsterdamse trams.

We worden met z’n allen hoger opgeleid, maar de ‘onderkant’ van de arbeidsmarkt beleeft een revival. Want er is ook een grote behoefte aan vaklui als loodgieters en stukadoors. Het lijkt wel de Indiase arbeidsmarkt.