Rechtszaak om afwijzen windpark Venlo

© iStock

Energiebedrijf Etriplus wil een schadevergoeding van de gemeente Venlo omdat de raad windpark Greenport Venlo eerder dit jaar afwees.

Daan de Hulster

Hoewel Provinciale Staten het windpark vrijdag alsnog door kunnen laten gaan, is Etriplus al naar de hoogste bestuursrechter Raad van State gestapt om de afwijzing van Venlo aan te vechten.

Een meerderheid van de gemeenteraad stemde op 12 maart dit jaar tegen plaatsing van negen windturbines in het buitengebied van Blerick en Boekend.

ArgumentenEtriplus draagt vier argumenten tegen de afwijzing aan. Zo stelt het energiebedrijf onder meer dat het plan niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening, dit goed is voorbereid en er voldoende draagvlak voor is. Ook heeft de Venlose gemeenteraad volgens Etriplus onvoldoende oog gehad voor het algemeen belang.

Lees ook: Windpark Venlo: Verschil tussen 'nee' en 'nee, maar'

Venlo stelt dat de gemeenteraad alle vrijheid heeft om een bestemmingsplan af te wijzen. Volgens de gemeente was dit vooraf duidelijk. Op het Venlose gemeentebestuur rusttealleen een inspanningsverplichting. Venlo vindt mede daarom dat Etriplus niet-ontvankelijk moet worden verklaard.

BeslissingDe rechtszaak kan overbodig worden als Provinciale Staten vrijdag besluiten het windpark alsnog door te laten gaan. VVD en PvdA hadden afgelopen vrijdag nog geen standpunt ingenomen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal