Wethouder Heerlen: ‘Betere begeleiding thuisloze jongeren’

Foto ter illustratie© iStock

Het ontbreekt de gemeente Heerlen nog aan op maat gesneden hulp voor jongeren die thuisloos zijn. Die begeleiding moet verbeteren.

Merel Visscher

Dat vindt Heerlens wethouder Peter van Zutphen. De gemeente is daarom in gesprek gegaan met zorgverleners als Levanto, die vormen van beschermd wonen voor jongeren aanbieden.

JongerenloketIn antwoord op vragen van gemeenteraadslid Brigitta Santegoeds (Ouderenpartij Heerlen), die haar zorgen uitsprak over de opvang van een groeiende groep dak- en thuisloze jongeren liet hij weten dat de aanpak van dit probleem vooral gebeurt via bemiddeling via het Jongerenloket van de gemeente. Daar kan bijvoorbeeld worden bemiddeld bij het vinden van geschikte huisvesting. Dat wil niet zeggen dat alles perfect is geregeld, erkent Van Zutphen. Er bestaat weliswaar Pension Mijnzicht voor dakloze jongeren, "maar dat is zeker geen maatwerk of beschermd wonen.”

Het palet aan kleinschalige opvangmogelijkheden voor jongeren is in deze regio niet voldoende, laat de wethouder weten. "Wij delen dus de zorg. We werken aan een andere oplossing.”

VriendenHet in beeld brengen van het aantal dak- en thuisloze jongeren in de regio is volgens hem bovendien niet zo eenvoudig. Niet alle jongeren komen in beeld of stappen zelf naar het Jongerenloket. Of ze slapen bij vrienden of kennissen en zijn dus niet officieel dakloos.

Ook de suggestie van Santegoeds om te kijken naar opvang voor de ‘lichte groep’ thuisloze jeugd, zoals het Credo Huis in Maastricht, gaat de gemeente Heerlen meenemen. Het Credo Huis is een particulier initiatief waarbij kwetsbare jongeren een buddy krijgen zodat ze met wat hulp hun leven kunnen oppakken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal