Q-koorts-patiënten kunnen vergoeding vragen

© ANP

Nederlanders die tussen januari 2007 en december 2011 Q-koorts opliepen kunnen vanaf 1 oktober een aanvraag indienen voor een vergoeding. Per aanvraag wordt maximaal 15.000 euro uitgekeerd, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

ANP

Mensen die nu nog ziekteverschijnselen hebben of nabestaanden van mensen die aan de ziekte overleden, kunnen tot eind januari een aanvraag indienen. In totaal is er 14,5 miljoen euro beschikbaar. Twee derde daarvan werd door het vorige kabinet beschikbaar gesteld. Het huidige kabinet trok eind vorig jaar nog eens zo’n 5 miljoen euro uit.

UitbraakDe Q-koorts, die door een bacterie van dier op mens wordt overgedragen, brak in 2007 uit op een geitenboerderij in het Brabantse Herpen. De ziekte verspreidde zich vervolgens snel over het land. De meeste besmettingen vonden plaats tussen 2007 en 2010. Ruim vierduizend mensen raakten door de uitbraak besmet. Volgens officiële cijfers is de bacterie 74 patiënten fataal geworden, maar vermoedelijk zijn dat er meer.

Lees ook: Boze nabestaanden: lijdensweg Q-koorts was erbarmelijk

Met de compensatie is de rechtszaak van een groep van ongeveer driehonderd Q-koortspatiënten tegen de overheid niet van de baan. Hun advocaat Ivo Sindram zei maandag in een reactie dat het beloofde bedrag voor een deel van de aanspanners voldoende erkenning en compensatie is maar voor een ander deel zeker niet. ,,Voor mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt en arbeidsongeschikt zijn geworden is de schade twintig of dertig keer zoveel en is 15.000 euro een fooi. Ik verwacht dat zij door willen procederen.''

De Q-koortspatiënten verloren de rechtszaak waarin de ze de overheid aansprakelijk hadden gesteld voor hun schade, maar ze gingen in hoger beroep. De beroepsprocedure was in afwachting van aangekondigde compensatie opgeschort.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal