Nieuwe rechter in zaak tabaksindustrie

© iStock

Rechter Jan Wolter Wabeke trekt zich terug uit de zaak tegen de tabaksindustrie. Hij heeft daartoe een verzoek ingediend bij de verschoningskamer van het gerechtshof en die wees dat maandag toe.

Redactie

De advocaat van de klagers had om terugtrekking door deze raadsheer gevraagd, omdat hij naar hun mening vooringenomen was.

Eigen verantwoordelijkheidAdvocate Bénédicte Ficq had gehoord dat hij tijdens een privé-aangelegenheid had gezegd dat "roken ieders eigen verantwoordelijkheid is''.

De zitting, waarin partijen worden gehoord, vindt woensdag plaats. Het gerechtshof gaat daarna oordelen of het Openbaar Ministerie de tabaksindustrie toch moet vervolgen. Die beslissing valt waarschijnlijk enkele weken later.

Artikel 12Het OM meldde in februari dat er binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor zijn. Ficq startte daarop een zogeheten artikel 12-procedure. De tabaksindustrie heeft naar het oordeel van de klagers sigaretten bewust verslavend gemaakt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal