Actie voor behoud kunstwerken in Brunssum

Print
Actie voor behoud kunstwerken in Brunssum

Afbeelding: Raymund Bervoets

Brunssum - Erfgoedvereniging Heemschut komt in het geweer voor behoud van twee kunstwerken. Die dreigen medio oktober te worden vernietigd bij de sloop van het vroegere ziekenhuis in Brunssum.

De eigenaar van het vroegere ziekenhuis in Brunssum mag het gebouw volgens Heemschut niet zonder meer slopen. Eerst moeten belanghebbenden de kans krijgen twee kunstwerken uit het gebouw te halen. Daar wil de koper volgens Heemschut niet aan meewerken.

Gesprekken gaande
De erfgoedvereniging en Joep Deumes (de zoon van een van de kunstenaars) willen de twee kunstwerken redden van de sloophamer. Volgens de koper, projectontwikkelaar SMH Groep uit Roermond, zijn er nog gesprekken gaande en is het niet de bedoeling de kunstwerken te vernielen. Wel is de vraag wie moet opdraaien voor de kosten om ze ongeschonden uit het gebouw te halen.

Behoud
De gemeenteraad drong eerder aan op behoud van de kunstwerken. Het CDA kaartte de kwestie vorige week weer aan. Inzet van de strijd is een keramische tegelwand van Jos Hermans (1930-2017) en een scherfmozaïek van Frans Deumes (1930-1986), beide werken uit de wederopbouwperiode (1945-1972), waarvan maar weinig kunst in Brunssum beschikbaar is.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen