Koude nacht op komst: plaatselijk krabben

© ANP

Komende nacht kan het voor het eerst dit najaar gaan vriezen op neushoogte. Daarmee bestaat de kans dat er morgen lokaal autoruiten bevroren zullen zijn.

AD/Karolien Koolhof

Hoewel de zomer nog maar net voorbij is, kan het komende nacht al wat winters aanvoelen. De temperatuur kan dan lokaal namelijk tot onder het vriespunt zakken, zo meldt Weerplaza.

Weerman Wilfred Janssen: "Het blijft heel lang helder, waardoor het met name op zandgrond flink af kan koelen. Denk aan Twente, de Achterhoek, de Veluwe en op sommige plekken in Brabant."

DekentjeHij plaatst daar wel een licht voorbehoud bij. "Als er restbewolking is of mist, dan zal de temperatuur minder gaan zakken. Dat werkt namelijk als een soort dekentje. Is dat niet het geval, dan zal de temperatuur één of twee tienden onder het vriespunt zakken."

Komende nacht is daarmee ook meteen de koudste nacht van de week. Janssen: "In de nacht naar woensdag ligt de temperatuur alweer iets hoger en woensdag overdag wordt het zo'n 17 à 18 graden. Donderdag wordt met 20 tot 21 graden de mooiste, warmste dag van de week, dus dan moeten we het er echt van gaan nemen. Door een koufront zakt de temperatuur vanaf vrijdag namelijk weer richting de 15 graden." Maand te vroegDe normale temperatuur voor deze tijd van het jaar is volgens de weerman een graad of 18. Mocht het komende nacht vriezen, dan is dat een kleine maand te vroeg. Gemiddeld valt de eerste vorst op neushoogte namelijk op 23 oktober. Sinds de metingen viel die op zijn vroegst op 15 september (1971) en op z'n laatst op 16 december (2000).

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal