Kerncentrales liggen stil: België vraagt buurlanden om stroomcapaciteit

De kerncentrale in Tihange.© iStockphoto

België vraagt de omringende landen of ze te hulp zouden kunnen schieten voor het geval er dit najaar een tekort aan elektriciteit is.

ANP

Doordat in november maar één van de zeven Belgische kernreactoren actief is, zou het kunnen dat bepaalde gebieden voor korte periodes van het stroomnet moeten worden gehaald.

ContactMinister Marie-Christine Marghem (Energie) zei maandag op een persconferentie dat ze contact opneemt met haar ambtgenoten in Nederland, Frankrijk en Duitsland om te vragen of ze in geval van nood extra capaciteit hebben.

Lees ook: Belgische kernreactoren langer stil

Engie Electrabel, de eigenaar van de twee kerncentrales in Doel en Tihange, meldde vrijdag dat enkele reactoren langer stil blijven liggen omdat het herstellen van betonrot in bunkers veel langer duurt dan gedacht. Dat zou kunnen betekenen dat er in november een stroomtekort ontstaat.

GascentraleMarghem opperde onder meer dat een inactieve gascentrale in Vilvoorde het probleem zou kunnen opvangen. "We hebben nog een paar weken om oplossingen te vinden.’’

Lees ook: Stroom uit Maasbracht moet België redden

De bewindsvrouw bekritiseerde het energiebedrijf omdat het volgens haar te laat heeft gecommuniceerd over de betonproblemen. Electrabel is volgens haar dan ook verantwoordelijk voor een eventueel elektriciteitstekort. De minister bekijkt of ze daar juridische stappen aan verbindt.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal