Oude schietbaan op Pietersberg wordt weer natuur

© Peter Schols

Defensie, dat tientallen jaren een stukje westhelling van de Sint Pietersberg gebruikte als schietbaan, gaat de verontreinigde grond afgraven. Na de schoonmaak wordt het terrein zo groot als een voetbalveld overgedragen aan Natuurmonumenten.

Sjak Planthof

Het Rijksvastgoedbedrijf start op 8 oktober met het saneren van de bodemverontreiniging op de oude schietbaan van Defensie op de Sint-Pietersberg. Het gaat om een terrein van circa 4.650 m2 gelegen aan de Schutterijweg in Maastricht.

Het terrein wordt uiterlijk 30 november opgeleverd waarna het weer wordt overgedragen aan Natuurmonumenten en aan de natuur. Omdat dit deel van de berg niet opengesteld en dus omheind was, zijn er geen wandelpaden en de overlast van de werkzaamheden wordt dan ook beperkt tot rijdend vrachtverkeer op Schutterijweg, Recollectenweg en Observantenweg.

Na sanering worden inheemse soorten van bomen en struiken herplant.

Historie stukje berg Deze locatie op de westhelling van de Sint-Pietersberg was tussen 1924 en 1938 ingericht als schietbaan. Van 1948 tot 1995 huurde Defensie het terrein als schietbaan.. Naast Defensie waren er 19 verenigingen/instanties die eveneens gebruik maakten van de schietbaan. Van 1970 tot 1995 was dit perceel in eigendom van Provincie Limburg. In 1995 werd Natuurmonumenten eigenaar op de Sint-Pietersberg inclusief dit perceel. De schietactiviteiten werden beëindigd maar er bleef een hek omheen omdat het terrein verontreinigd is.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal