Chemelot start bouw van zonneweide

archiefbeeld© iStock

Op de voormalige stortplaats van DSM op Chemelot in Geleen is dinsdag begonnen met de aanleg van een zonneweide, aan de Urmonderbaan.

Frans Dreissen

De ‘zonneweide’ omvat in totaal 10.573 modules. De jaaropbrengst aan groene stroom staat gelijk aan het jaarverbruik van zo’n duizend huishoudens.

NaGa SolarHet park is een initiatief van zonnepark-uitbater NaGa Solar uit Maastricht, DSM en Chemelot. NaGa Solar verzorgt mede met subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat de investering, de bouw en het beheer van het park. DSM stelt de 5,7 hectare grond beschikbaar. Chemelot coördineert de verdere uitrol. Het zonnepark levert naar verwachting eind november de eerste stroom aan het elektriciteitsnet.

OndergrondHet plan voor het project dateert al van enkele jaren geleden. Maar recent pas voldoet het aan alle eisen van provincie. NaGa bevestigt de modules van het Indiase Tata Power Solar op een speciaal daarvoor ontwikkeld ballast-systeem, zodat de ondergrond ongeschonden blijft.

LouisegroeveDe zonnewei wordt aangelegd op het terrein van de voormalige Louisegroeve in Geleen, waar direct na de Eerste Wereldoorlog door Armand de Lexhy bruinkool werd gewonnen. De groeve liep later onder water en diende tussen 1969 en 1996 als stortplaats voor bedrijfsafval van DSM. De deponie op Chemelot ging in 2007 op slot, waarna de provincie het beheer over nam.

VermogenHet zonnestroompark (vermogen 3,4 Megawatt-piekuur) wordt gefinancierd door NaGa Solar uit Maastricht. Het bedrijf realiseerde eerder dit jaar bijvoorbeeld het zonnepark Schiphol Groene Hoek (125.000 panelen, 18 MWp) en legde in 2016 al 2100 modules op de daken van de voormalige Curverhallen aan de Boschstraat in Brunssum.

DSM-coatingDSM brengt zelf nog een anti-reflecterende coating aan op de panelen, die is ontwikkeld in het eigen DSM Advanced Solar-lab op de Chemelot Campus. De coating is goed voor vier procent extra rendement. Uit het eigen lab komt ook de achterkant van de panelen, die een hogere bescherming biedt en volledig recyclebaar is.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal