ING: Limburg krijgt probleem met aardgasvrije woningen

Print
ING: Limburg krijgt probleem met aardgasvrije woningen

Het traditionele gasfornuis zal komende decennia langzaam verdwijnen uit Nederlandse huizen Afbeelding: AD

Limburg krijgt nog een hele kluif aan het naleven van de afspraken in het klimaatakkoord. Dat blijkt uit een onderzoek van de ING Bank naar de energietransitie in Zuid-Nederland.

Zo zullen er volgens berekeningen van het onderzoeksbureau van ING 61.000 woningen in deze provincie aardgasvrij moeten zijn in 2030. Dat redt Limburg niet met gasloze nieuwbouwwoningen, want er worden hooguit 20.000 nieuwe woningen gebouwd in de komende 12 jaren.

Lees ook: Limburgse lucht minder smerig in vergelijking met rest van het land

Dure grap
Een fors deel van de bestaande woningen in Limburg zal dus aardgasvrij moeten worden gemaakt: 41.000 stuks. Dat is een dure grap. In Limburg hebben relatief veel mensen een eigen woning. Particuliere woningbezitters kunnen moeilijk worden gedwongen af te stappen van het stoken en koken op gas. Voor woningcorporaties gaat dat bij huurders iets gemakkelijker.

Daar komt nog bij, merkt Thijs Geijer van ING op, dat de Limburgse vergrijzing investeringen in woningverduurzaming remt. "Ouderen zijn relatief honkvast, daardoor zijn er minder verhuizingen en dus minder momenten om woningen te renoveren.”

Laag energielabel
In Limburg staan veel woningen met energielabel E, F, of G. Het is de bedoeling dat in 2030 ruim 1,1 miljoen Nederlandse woningen aardgasvrij zijn. Dat helpt om de uitstoot van broeikasgassen met 49 procent te beperken, zoals de regering wil.

Chemelot
Twee weken geleden meldde De Limburger al dat de CO2-uitstoot in Limburg sinds 1990 van alle Nederlandse provincies het sterkst is gedaald. Het CBS meldde toen een daling met 35 procent, ING heeft het nu zelfs over een CO2-vermindering van 39 procent. Dat was vooral te danken aan de sluiting van Limburgse energiecentrales en efficiënter werkende fabrieken op Chemelot.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen