Dumoulin vol vertrouwen: 'Wordt gevecht met Dennis'

© Laurens Bouvrie

Veel tijd vergde het herstel na zijn tweede plaatsen in de Giro en de Tour. Maar inmiddels is bij Tom Dumoulin het vertrouwen gegroeid dat hij woensdag als titelverdediger een heel goede tijdrit kan gaan rijden.

AD/Pim Bijl

In het moderne Parkhotel Hall, op tien kilometer van Innsbruck, gaat het eerst over zijn fikse ziekte na de Tour en daarna over een vakantie in het schitterende Toscane. Maar al snel verzekert Tom Dumoulin: "Ik heb er nog zin in.”

ZiekWel geeft hij toe dat het doel om opnieuw ’s werelds beste tijdrijder te worden pas laat écht is gaan leven. "Dat was iets moeilijker na het rijden van de Giro en de Tour. Na de Tour heb ik mij eerst twee weken écht heel slecht gevoeld. Ik werd de dag na de Tour meteen ziek, maar toen had ik al ja gezegd tegen een aantal criteriums. Daardoor heeft het herstel lang geduurd. Daarna ben ik er een weekje tussenuit geweest in Toscane. Lekker eten, drinken, op strand hangen, maar wel de fiets mee. Vijf uur door de Chianti-streek, dat is geen straf hoor.”

Niet genoegKort daarna bleek zijn niveau in de Ronde van Duitsland al behoorlijk goed. Zijn basisniveau bleek uitstekend door de twee grote rondes die hij reed. "Daarom hoef ik geen gekke dingen meer te doen om op een acceptabel niveau te zijn. Maar acceptabel zijn is hier deze week niet genoeg om mee te doen om de prijzen. Voor dit WK heb ik echt nog wel heel hard moeten werken.”

DennisZeker na de afzeggingen van Primoz Roglic en Chris Froome (de twee mannen die vorig jaar in Bergen naast Dumoulin op het podium stonden) verwacht iedereen een duel tussen Dumoulin en Rohan Dennis. De Australiër bereidde zich in de Vuelta voor en verliet de ronde na een overtuigende zege in de tijdrit.

"Op papier wordt het een tweestrijd tussen ons twee”, zegt ook Dumoulin. "Ik weet niet hoe zijn vorm is. Wel heb ik vertrouwen dat ik goed ga rijden. Of dat genoeg is voor de titel, dat gaan we zien.”