Bestuurslid Ondernemend Venlo: ‘Venlose werklozen willen niet werken’

Print
Bestuurslid Ondernemend Venlo: ‘Venlose werklozen willen niet werken’

Foto ter illustratie Afbeelding: Istock

Venlo - Werkgevers in Venlo moeten hun toevlucht nemen tot buitenlandse werknemers omdat de meeste werklozen niet willen werken.

Dat zei bestuurslid Hans Hendrikx van Ondernemend Venlo tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Venlo over de huisvesting van arbeidsmigranten.

Motivatie ontbreekt
Ondernemend Venlo behartigt de belangen van 1200 bedrijven in Venlo. Hendrikx: "Ruim een kwart maakt gebruikt van arbeidsmigranten. Wij hebben liever mensen uit Velden of Tegelen, maar ze zijn er niet. We lopen de deur van het UWV plat, we willen ze zelf opleiden, maar het gros ontbeert de motivatie en daarom moeten we de werknemers wel van ver halen.”

Buitenspel
Fractievoorzitter Wim Janssen van GroenLinks vond de uitspraak opzienbarend. De partij vroeg enkele ondernemers of zij het geluid herkennen. Dat bleek het geval. "Als we deze mensen bij economische voorspoed niet aan het werk krijgen, wanneer dan wel?” Janssen kan zich voorstellen dat mensen moeite hebben aan de slag te gaan als ze lange tijd geen betaalde baan hebben gehad. Dat betekent niet dat ze "buitenspel mogen blijven staan”.

Dwang
Hij wijst erop dat Venlo vergeleken met gemeenten van dezelfde grootte veel werklozen met een bijstandsuitkering telt: dik drieduizend. Hij vraagt burgemeester en wethouders of ze de laatste vier jaar onderzoek hebben gedaan naar mensen die wel kunnen werken, maar het niet doen. Als dat niet zo is, wil hij dat het gemeentebestuur dat binnen drie maanden alsnog doet. Ook wil Janssen weten of de gemeente dwang kan uitoefenen.

Vooroordelen
Wethouder Alexander Vervoort (SP) vindt motivatie moeilijk te onderzoeken. Hij vindt de aantijging verder "suggestief” en vermoedelijk gebaseerd op vooroordelen in plaats van eigen ervaringen. Hij meent dat veel bedrijven liever Polen en Roemenen halen, omdat "die gemakkelijker te ontslaan zijn”. Hij rept van "wegwerpwerknemers” en stelt dat gemeenten als Venlo juist hun best doen werklozen "werkfit te maken voor duurzame banen”.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen