Eijsden klaagt opnieuw over stank vanuit Lixhe

© iStock

Lixhe stinkt nog steeds. De gemeente Eijsden-Margraten heeft bij de buren in Visé opnieuw aan de bel getrokken en aangedrongen op afdoende maatregelen.

René Willems

Het leek of Lixhe Compost zijn leven inderdaad gebeterd had. De klachten over stank vanaf de overzijde van Maas en Albertkanaal namen in de loop van vorig jaar af. Maar toen al waarschuwde de gemeente Eijsden-Margraten haar inwoners: het was even afwachten of de compostfabriek de situatie daadwerkelijk onder controle had.

Blijkbaar hadden ze in het raadhuis in Margraten destijds een vooruitziende blik. Want de laatste tijd nemen de klachten over stank vanuit de richting Lixhe weer toe. En de oorzaak ligt volgens de gemeente nog steeds bij de compostfabriek daar, en niet bij andere bedrijven in de industriezone langs het kanaal.

GeurIn Lixhe wordt groente-, fruit- en tuinafval uit de regio Luik verwerkt tot compost. De installatie die daar is gebouwd is eigendom van Intradel, een gezamenlijke dienst van de gemeente in de streek rond Luik. Bij het composteren van dat afval komt een sterke geur vrij die, als de wind verkeerd staat, over het water naar Eijsden drijft.

In 2017 heeft Eijsden-Margraten die problematiek al aangekaart bij de autoriteiten in Visé (waar Lixhe onder valt) en Luik. Intradel heeft destijds verbeteringen toegezegd die de overlast rond de compostfabriek in Lixhe zouden beteugelen.

Zo zou het opgehaalde gft-afval eerst naar een andere vestiging van Intradel in Herstal gaan, waar het vocht uit het organisch materiaal gehaald wordt. Vervolgens gaat het gedroogde afval naar Lixhe om daar verder behandeld te worden. Dat gedroogd afval stinkt veel minder.

OverdektBovendien zou het complex in Lixhe zelf gedeeltelijk overdekt worden, zodat de gassen die bij het vergaan van het gft-afval vrijkomen in de fabriek zelf opgevangen en gewassen kunnen worden. Op die manier blijft de stank binnenskamers.

Tot dusverre is daar in Eijsden weinig van te merken, concludeert de gemeente uit de reeks klachten die de laatste tijd weer bij haar binnenkomen. "We zijn inmiddels een jaar verder”, constateert het gemeentebestuur, "maar we ontvangen nog altijd veel klachten.”

De gemeente wil van Lixhe Compost weten wat het bedrijf concreet heeft gedaan om de overlast te beperken en wat het nog denkt te gaan doen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal