Papierfabriek verkocht ondanks protest

© Johannes Timmermans

Ondanks klachten bij de Europese Commissie en een lopend onderzoek van de rekenkamer is de verkoop van de papierfabriek in Meerssen maandag bekrachtigd.

Jule Peeters

Voor het symbolische bedrag van één euro is de fabriek officieel overgedragen aan exploitant Marsna Paper. De provincie betaalt daarnaast nog eens 4,3 miljoen euro mee aan onderhoud aan het complex.

KlachtenDe SP en Volkspartij Limburg (VL) hebben er bij het provinciebestuur op aangedrongen de verkoop uit te stellen. Bij de Europese Commissie zijn naar verluidt meerdere klachten ingediend. Het gaat in elk geval om een Duits papierbedrijf dat vindt dat een concurrent verboden staatssteun ontvangen heeft. Een Frans bedrijf zegt eenzelfde klacht te hebben ingediend, maar dat is door ‘Brussel’ nog niet bevestigd. Volgens Statenlid Jos van Rey (VL) is er recent nog een branchegenoot uit Nederland bijgekomen. Ook is de Zuidelijke Rekenkamer een quickscan, een kortdurend onderzoek, gestart naar de deal op verzoek van de Staten.

AkkoordDe provincie heeft in tien jaar tijd vele miljoenen gestoken in de fabriek. In 2009 werd 3,3 miljoen uitgetrokken voor de aankoop van het complex na een faillissement. Om een nieuw bankroet te voorkomen gaat het nu weer voor één euro van de hand. Wel wordt nog een miljoeneninvestering gedaan in het pand. SP en VL vinden dat het provinciebestuur had moeten wachten tot de klachten en het onderzoek afgehandeld zijn. Gedeputeerde Staten lieten vrijdag weten hier geen gehoor aan te geven. Ze wijzen op de politiek die in juni bij meerderheid akkoord is gegaan. Daarna heeft een extern bureau nog geconcludeerd dat er geen sprake is van staatssteun.

Lees ook: ‘Brussel’ onderzoekt staatssteun papierfabriek Meerssen

Een woordvoerder zegt dat de verkoop niet per se voor een bepaalde datum rond moest zijn. Op de vraag waarom er dan toch haast bij lijkt te zijn, zegt hij: „Wij draaien die vraag liever om. Waarom zouden we wachten?” Op het dossier rust grotendeels geheimhouding. De Staten kunnen het inzien. Op basis daarvan concludeert Van Rey dat het provinciebestuur over de schreef is gegaan. In een brief schrijft hij dat als dit ook uit het lopend onderzoek komt, de collegeleden aansprakelijk gesteld kunnen worden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal