'Creatievere' ambtenaren moeten Vaals zelfstandig houden

Print
'Creatievere' ambtenaren moeten Vaals zelfstandig houden

Afbeelding: De Limburger

Vaals - Met de burger meedenkende, creatieve ambtenaren. Die moeten ervoor zorgen dat Vaals zelfstandig kan blijven. Dat staat in het reorganisatie­plan.

Het bestaansrecht van de gemeente Vaals wordt (van buitenaf) steeds ter discussie gesteld, staat in het reorganisatieplan ‘Vaals maakt het verschil.’ De taken van de gemeente worden complexer en de snelheid van veranderingen groeit.

Hard lopen
Op dit moment draait de gemeente succesvol (vindt zijzelf), maar dat komt vooral door ‘hard lopen en doen wat we kunnen’. Waarbij een aantal ambtenaren (onder meer leidinggevenden) maskeert dat sommige onderdelen minder goed functioneren.

Hoe kan Vaals zijn zelfstandigheid bewaren en dicht bij de lokale gemeenschap blijven? Het antwoord in het reorganisatieplan is: in de dienstverlening niet langer terughoudend reageren, niet langer ­initiatieven van (groepen) burgers vanuit beperkingen benaderen.

Ambtenaren moeten voortaan ­creatief meedenken, kijken naar wat (groepen) burgers nodig hebben in plaats van uit te gaan van waar iemand ‘recht op heeft’.

Maatwerk
Meer maatwerk dus en in samenspraak staan met de burger. Niet langer per se strikte regels hanteren om ‘gelijke behandeling’ te garanderen. Daarbij wil de gemeente zelfs enig risico nemen. ‘Bepalend is of we elke gekozen oplossing goed kunnen uitleggen’.

Ambtenaren worden verdeeld in veelzeggende categorieën: dirigenten, regisseurs, consulenten en vakspecialisten.

Burgemeester Reg van Loo: "Het reorganisatieplan gaat uit van een kleinere gemeentelijke organisatie die zich meer richt op regie voeren.”

Centraal staan daarbij individuele dienstverlening en leefbaarheid. Een aantal andere zaken kan uitbesteed worden, bijvoorbeeld standaarddiensten als paspoorten aanmaken en openbare werken.

Boventallig
Aan de nieuwe organisatiestructuur wordt nog gewerkt. Het reorganisatieplan noemt geen aantallen fte’s die verdwijnen, maar geeft wel aan dat ambtenaren boventallig verklaard kunnen worden. Bijvoorbeeld als hun taken worden uitbesteed aan bedrijven of instanties of als ambtenaren niet kunnen voldoen aan de nieuwe eisen die aan hun functie worden verbonden.

Per 1 januari 2020 moet de gemeente Vaals creatiever gaan opereren.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen