Modric stoot Ronaldo van troon als beste voetballer ter wereld

Luka Modric© AFP

Voor het eerst sinds 2007 heet de beste voetballer ter wereld niet Cristiano Ronaldo of Lionel Messi. Luka Modric ging er vanavond met de FIFA-award vandoor.

AD

De Kroatische middenvelder van Real Madrid versloeg zijn voormalige ploeggenoot Cristiano Ronaldo en Liverpool-ster Mohamed Salah.

UEFAModric, die vorige maand al door de UEFA werd uitgeroepen tot beste speler van Europa, won aan de zijde van Ronaldo de Champions League met Real Madrid. De 33-jarige middenvelder leidde in Rusland Kroatië naar de WK-finale. Daarin was Frankrijk met 4-2 te sterk.Modric was duidelijk geëmotioneerd toen hij de prijs in Londen in ontvangst nam. Hij bedankt de generatie van 1998. Kroatië werd toen ten koste van Nederland derde op het WK. Ook Zvonimir Boban, nu werkzaam bij de FIFA en toen een van de sterren, kon zijn tranen vanavond niet bedwingen.

MessiLionel Messi ontbrak voor de eerste keer sinds 2007 op het lijstje van de laatste drie kandidaten. De sterspeler van FC Barcelona, vijfvoudig winnaar van de ereprijs, was afwezig in Londen. Ook Ronaldo, die de prestigieuze onderscheiding eveneens vijf keer in ontvangst mocht nemen, liet zich in de Royal Festival Hall niet zien. De twee topvoetballers kwamen zondagavond met hun club nog in actie en hebben de komende dagen ook nog een midweeks duel op het programma staan.FIFA-awardDe FIFA-award wordt sinds 2016 vergeven. Daarvoor werkte de wereldvoetbalbond samen met France Football, de organisator van de Gouden Bal. In de jaarlijkse uitverkiezing mogen alle aanvoerders en bondscoaches van alle nationale teams ter wereld hun stem uitbrengen. Daarnaast mogen de fans en 200 journalisten van de zes continenten hun voorkeur uitspreken. Per sector, vier in getal, tellen de stemmen voor 25 procent mee in de eindstand.

ThyLennart Thy heeft maandagavond bij het FIFA-gala de Fair Play Award gewonnen voor zijn levensreddende actie als speler van VVV. De Duitse spits liet in maart de wedstrijd van zijn toenmalige werkgever VVV tegen PSV schieten om stamcellen te doneren.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal