Beslissing over doorgaan Iron Man in 2019 valt snel

Print
Beslissing over doorgaan Iron Man in 2019 valt snel

Afbeelding: Harry Heuts

De organisatie van Ironman Maastricht beslist begin volgende maand of er een vijfde editie gaat komen van het evenement. Dat heeft de gemeente Maastricht bevestigd.

Normaal gesproken kan er een week na de race al worden ingeschreven voor de volgende editie. Dit is na ruim een maand na de laatste editie nog steeds niet het geval waardoor er vraagtekens rijzen over de continuïteit. Wie op de website wil inschrijven ziet de letters ‘TBD’ staan bij de datum: To Be Decided.

Augustus
Afgelopen augustus deden ‘slechts’ 1500 deelnemers mee, waar er minimaal tweeduizend deelnemers nodig zijn om een triatlon voor het Amerikaanse hoofdkantoor lucratief te maken. Bjorn Steinmetz, de directeur van Ironman Europe, had na de laatste editie dan ook al te kennen gegeven dat er een aantal zaken moeten veranderen om de triatlon in Limburg te houden. Als eerste een andere datum . En Steinmetz eiste ook een aanpassing van het fietsparcours.

Hoofdredenen
Dat zijn ook de twee hoofdredenen waarom de beslissing zo lang op zich laat wachten, denkt ook Ironman-projectleider Vincent van der Stouwe. ,,Je zit met de Ironman-kalender zelf, de evenementenkalender in Maastricht en het moet ook passen in het schema van de nationale wedstrijden. We kunnen naar juli of september verhuizen. Als we maar uit die vakantieperiode zijn.”

Parcours
Ook het technische en zware fietsparcours speelt een voorname rol, erkent Rob Frambach, die met zijn bureau Extra Leisure de lokale organisatie voor zijn rekening neemt en ook nog in afwachting is. De grote bazen in de Verenigde Staten zien liever een parcours dat rechttoe rechtaan is. ,,Een Ironman is op zichzelf al selectief genoeg. Deelnemers liggen liever de hele tijd in de beugels, dan dat ze steeds uit het zadel moeten.” Op dit moment is er een evaluatie gaande die naar verwachting ergens volgende week wordt afgerond. Dan volgt een gesprek tussen gemeente en organisatie. Frambach: ,,Het duurt nu wat langer dan normaal. Maar dat hoeft niet gelijk te betekenen dat er slecht nieuws komt.” Frambach denkt dat de Ironman niet zo snel uit Nederland zal verdwijnen. ,,Ze hebben hier veel geïnvesteerd. En Nederland staat er goed op. Dat heeft Steinmetz ook gezegd. Het zou wel kunnen dat er een andere plaats wordt gezocht als ze hier niet vinden wat ze zoeken.”

Aanpassingen
Ondertussen wordt al volop gewerkt aan aanpassingen. ,,Maar wij zijn ook gebonden aan wat er beslist wordt”, aldus Van der Stouwe. "Je hoort wel dat ik echt geen idee heb wat er gaat gebeuren. Wij willen het liefste zo snel mogelijk duidelijkheid. Over het algemeen beslissen triatleten vóór december over hun wedstrijden voor de zomer daarna. Voor die tijd wil je alles helder hebben. Dus ook het nieuwe parcours.”