Gast Hotel American: 'Ik rook maandagavond al gaslucht op mijn kamer'

Print
Gast Hotel American: 'Ik rook maandagavond al gaslucht op mijn kamer'

Afbeelding: De Limburger/Le Giesen

Venlo - Vanwege een gaslek op de Keulsepoort in Venlo is dinsdagochtend Hotel American ontruimd. Circa vijftien personen werden geëvacueerd en ondergebracht in het nabijgelegen Hotel Wilhelmina. Het lek ontstond waarschijnlijk maandag al bij het reinigen van een gasleiding.

Het gaslek werd dinsdagochtend ontdekt door personeel van het hotel. Daarop werd door netbeheerder Enexis, die werkzaamheden uitvoert in de Venlose binnenstad, de brandweer ingeschakeld. Uit voorzorg werd de gastoevoer afgesloten en een groot deel van het plein voor het Limburgs Museum afgezet. Er werd geen risico genomen omdat er gas in het rioolstelsel was gestroomd. Het gas stroomde uiteindelijk zelf weer uit de riolering. Rond kwart voor elf werd het gebied weer vrijgegeven door de hulpdiensten.

Lees ook: Gas stroomt in riool bij gaslek in Venlo, meerdere panden ontruimd

Gaslucht
Vincent van der Zandt uit Dordrecht verbleef in de nacht van maandag op dinsdag in Hotel American. Hij zegt dat hij maandagavond al gaslucht rook op zijn kamer. "Ik dacht dat het aan mij lag, maar achteraf gezien had ik het moeten melden." Van der Zandt kon zich dinsdagochtend nog snel aankleden en wat belangrijke spullen meenemen toen het brandalarm in het hotel afging. Aan het einde van de ochtend kon hij de rest van zijn spullen ophalen.

Keuken
Michael Ooms, mede-eigenaar van Hotel American, vertelt dat het hotel vanwege de werkzaamheden maandag geen gas in het hotel had. Mede daarom bleef de keuken dicht. Volgens Ooms werd de leiding maandagavond weer aangesloten. "Toen kwam er wat gas vrij, maar mij werd verteld dat dit normaal was. Daarna functioneerde alles weer."

Vernieuwing gasleidingen
Peter van Haitsma van netbeheerder Enexis zegt dat het bedrijf nog tot en met december bezig is met vernieuwing van de gasleidingen in de Venlose binnenstad. De crica 40 à 50 meter lange leiding voor Hotel American werd maandag gereinigd, voorafgaand aan de geplande renovatie van de buis. Volgens Van Haitsma is bij het schoonmaken waarschijnlijk een verbindingsstuk in de leiding geraakt en ontstond daardoor het gat. Enexis gaat dit dinsdag repareren.

Renoveren
Volgens Enexis wordt in Venlo een nieuwe wijze van renoveren toegepast. Door in de gasleidingen een soort kous aan te brengen, die een nieuwe binnenlaag vaan de buis vormt, hoeft niet de gehele buis blootgelegd te worden. De aannemer hoeft alleen aan het begin en eind van de leiding een gat te graven. "Vooral in stedelijk gebied is deze werkwijze een stuk prettiger", aldus Van Haitsma.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen