Specialist komt naar patiënt

Print
Specialist komt naar patiënt

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De topspecialist komt naar de patiënt toe in plaats van andersom. Dit regelen de universitaire medische centra in Maastricht en Nijmegen (Radboud) voor een deel van de hoog-specialistische zorg. De verregaande samenwerking is dinsdagmiddag bekrachtigd in Nijmegen.

Met deze zogeheten Academische Alliantie willen de centra de innovatiekracht vergroten. Het zorgaanbod wordt verbeterd omdat de ziekenhuizen elkaars kunde en kennis delen. Dit gaat structureel gebeuren, ook op bestuurlijk niveau, maar wél met behoud van de eigen identiteit, benadrukken de academische centra.

Beste zorg
Op kleine schaal brengen de ziekenhuizen de hoog-specialistische zorg al dichterbij bij de patiënt. Als voorbeeld geven ze de diepe hersenstimulatie (DBS) bij de ziekte van Parkinson, waarbij neurochirurgen van Maastricht UMC bijvoorbeeld in Nijmegen opereren. Nijmegen is van oudsher gespecialiseerd in de zorg rondom deze ziekte, in Maastricht zijn ze verder op technisch vlak. Door de krachten nu te bundelen, elkaar te versterken, krijgt de patiënt de beste zorg dichtbij hem thuis, aldus de centra. Daarbij wordt de wachttijd korter. Want als de neurochirurg uit Maastricht ook in Nijmegen DBS kan uitvoeren, en daar specialisten meekijken die op termijn deze techniek zelf kunnen toepassen, vergroot dat de capaciteit, legt een woordvoerder uit.

Samenwerking
Behalve bij DBS werken de medische centra samen op het gebied van klinische genetica en farmacie. Daarbij zijn er initiatieven in de maak op het gebied van urologie, cardiologie en KNO. Samenwerking voor kindergeneeskunde, oncologie en neurowetenschappen zit eveneens in het vat. Datzelfde geldt voor zeer complexe en zeldzame aandoeningen. Dit alles moet ook kosten besparen. Zo kan bijvoorbeeld dure specialistische apparatuur worden gedeeld. Als die bij klinische genetica in Nijmegen beschikbaar is, kan de Maastrichtse afdeling daar bepaalde testen gaan of laten doen waardoor zij zelf dit kostbaar gerei niet hoeft aan te schaffen. 

Academisch (zorg)hart
Het UMC en het Radboud vormen het academische (zorg)hart van Zuidoost-Nederland, stellen ze. "Door samen op te trekken zullen Nijmegen en Maastricht een stevige positie in het Nederlands zorglandschap innemen", verklaart bestuursvoorzitter Marja van Dieijen van het Maastricht UMC. "Met deze Academische Alliantie kunnen we een belangrijke rol blijven spelen in de vernieuwing en de ontwikkeling in de gezondheidszorg. Ook naar de toekomst toe", aldus bestuursvoorzitter Leon van Halder van het Radboudumc.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen