Staking raakt 22 Ryanair-vluchten in Eindhoven

Print
Staking raakt 22 Ryanair-vluchten in Eindhoven

Afbeelding: AFP

De staking van Ryanair-personeel dreigt aanstaande vrijdag de reisplannen van naar schatting zo'n 4.000 passagiers vanaf Eindhoven Airport te dwarsbomen. In totaal elf uitgaande en elf inkomende vluchten zouden door de Eindhovense crew worden uitgevoerd.

Er kunnen nog meer vluchten uitvallen omdat ook in België, Italië, Spanje en Portugal wordt gestaakt. In totaal zouden volgens het oorspronkelijke vliegschema 27 Ryanair-toestellen vertrekken en 27 vluchten aankomen in Eindhoven. 

Op 10 augustus was er ook een staking. Vluchten vanaf Eindhoven gingen gewoon door, omdat Ryanair Belgische piloten inschakelde om het werk van stakers over te nemen. Dat lijkt nu door een uitspraak van de rechter geen optie. Die zei dat dat niet mag mits de actie op tijd wordt aangekondigd.

Vluchten
De in Eindhoven gestationeerde bemanning van Ryanair zou aanstaande vrijdag vluchten uitvoeren van en naar Kreta, Edinburgh, Londen Stansted, Praag, Dublin, Pisa, Barcelona, Bratislava, Lissabon, Catania en Valencia. Dat zegt een woordvoerster van Eindhoven Airport tegenover het Eindhovens Dagblad. De kans dat die routes aanstaande vrijdag worden geschrapt is groot, verwacht de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). ,,We hopen dat Ryanair de uitspraak van de rechter respecteert", zegt een woordvoerder van de pilotenbond. 

Toch is de vraag of de Ierse luchtvaartmaatschappij zich aan die uitspraak gehouden voelt. Ryanair heeft nog niet gereageerd op vragen over de gevolgen voor de Eindhovense routes. Als Ryanair stakingsbrekers zou willen inzetten, overweegt de VNV naar de rechter te stappen. 

Maastricht
Op Maastricht Aachen Airport is vrijdag één vlucht van Ryanair gepland, naar het Spaanse Alicante. Of die vlucht doorgaat, is nog onduidelijk, laat een zegsman weten. "Ryanair heeft nog niets laten weten." Het gaat om een vlucht met een niet-Nederlandse bemanning, maar ook de Spaanse crews staken.