Jeugdsoos verantwoordelijk voor dood dronken Max (15)

Print
Jeugdsoos verantwoordelijk voor dood dronken Max (15)

Afbeelding: Rob Oostwegel

De dood van de 15-jarige Max a Campo uit Born kan Jeugdsoos ‘t Waeske in Guttecoven wel degelijk worden aangerekend.

De rechtbank in Maastricht heeft de stichting dinsdag veroordeeld wegens het ‘dronken maken van een kind met de dood tot gevolg’. Volgens de rechtbank had Max zeker vijf halve liters bier op en was hij gedesoriënteerd.

Dood
De rechtbank acht bewezen dat de grote hoeveelheid alcohol die hem is gegeven heeft geleid tot de dood van de 15-jarige Max a Campo uit Born. Hij liep in de nacht van 28 op 29 oktober 2016 na een bezoek aan ‘t Waeske dronken de A2 op en werd daar aangereden.

Ook is de soos schuldig bevonden aan het schenken van alcohol aan minderjarigen.

Boete
Daarom veroordeelde de rechtbank de soos tot een geldboete van 7.500 euro onvoorwaardelijk en 7.500 voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Daarnaast kreeg de soos een geldboete van 1.000 euro wegens het schenken van alcoholhoudende drank aan minderjarigen en een voorwaardelijke sluiting van een half jaar.

Tekort geschoten
De rechtbank neemt het de soos zeer kwalijk dat er alcohol aan minderjarigen werd geschonken. Sterker nog, de soos stond bekend als 'the place to be' voor minderjarigen die daar zonder veel problemen alcohol konden krijgen, aldus de rechtbank.

De rechtbank neemt het de destijds aanwezige bestuursleden kwalijk, dat ze niet verhinderd hebben dat Max bier dronk, en ook niet ervoor gezorgd hebben dat hij veilig thuis kon komen. En dat terwijl Max zichtbaar dronken was. Daarmee is de soos ernstig tekort geschoten in zorg en aandacht voor de doelgroep, de jongeren, aldus de rechtbank.

Tranen
De moeder van de jongen, Marie-Jose à Campo, huilde bij het horen van de uitspraak. Ze blijft zitten met een dubbel gevoel, zei ze na afloop. Ze is blij dat de soos veroordeeld is, maar ze krijgt haar zoon er niet mee terug. "Max had kunnen leven als er geen alcohol geschonken was", zei ze.

Wim van Dalen, directeur bij het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, noemt de straf een 'heel goede les' voor organisaties die alcohol schenken. Volgens hem is er in Nederland heel weinig toezicht op het 'doorschenken' in kroegen aan mensen die al te veel op hebben. "In de Verenigde Staten en Zweden stapt de politie rustig naar binnen. Horecaondernemers weten dat ook en houden daar rekening mee", aldus van Dalen.